Oldalak

2022. január 23., vasárnap

Gribiche, vagy ravigote mártás

...halakhoz, borjúlábhoz, salátákhoz,
fasírthoz, rántott húshoz, belsőségekhez,
vagy éppen sima, sós vízben főtt krumplihoz
 
Az alap ebben az esetben egy vinaigrette
mártás, ennek egy továbbgondolt verziója
ez a nagyon finom keverék.
Ja, ezt adták meg kiindulópontnak a
Fiatalok, ugyanis küszködésük közepette
közöltem Velük, hogy végeredményben
halat, vagy affélét is tudok sütni vacsorára,
nehogy a végén még éhen haljanak nekem.
😅
Hozzávalók (kb. 6 főre):
-4 ek almaecet
-só
-frissen darált feketebors
-2 kk jó fajta, csípős mustár (jelen esetben Orosz mustár)
-2 dl extra szűz olívaolaj
-2 nagyobb lilahagyma
-8-10 db közepes méretű csemegeuborka
-1 kis (hosszú, keskeny) üveges, apró szemű kapribogyó
-4 db 10 perces főtt tojás
-1 nagy csokor petrezselyemzöld
-1 szűk maréknyi snidling
-3-4 ek méz, vagy valamilyen édesítő szer (cukor, édesítő amit szeretünk)

Kezdem a tojásokkal, ezeket 10 perc alatt megfőzöm,
hideg vízbe pakolom, majd megfosztom
a burkolatuktól.
Amíg a tojások főnek, elkészül minden más:
nagyobb tálban az ecetet a sóval, borssal és mustárral
kikeverem (habverővel), majd lassan belekeverem az
olajat is...szép sűrű lesz az alap.

Az uborkát, lilahagymát, kapribogyót, petrezselymet,
snidlinget egészen kicsire aprítom fel, a főtt tojást
pedig tojásszeletelővel először keresztben, majd
hosszában vágom össze (így nem roncsolódik)
és az egészet belekeverem az alapba és édesítem.
Állás közben többször átkeverem, hogy a tojások
sárgája szépen belesimuljon a mártásba.
Mint alább látható, halat és rákfarkat sütöttem
hozzá és egészen rendesen bevacsoráztunk.
Rendkívül finom kiegészítő, a Gyerekek szerint
(akik már nem is gyerekek😏) majdnem olyan lett,
mint amilyet Emese készített karácsonyra.
Na, ezt megint össze kellett raknom fejben, csak
mert abból nem ettem.
😂

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése