Hozzávalók:
-1 kg csirkemellfilé (vagy bármilyen alkatrésze a csirkének, amit szeretünk)
-4 közepes fej vöröshagyma
-2 db zöld paprika (tv paprika)
-2 db pritamin paprika
-25-30 dkg paradicsom, most koktélparadicsom
-2 nagy gerezd fokhagyma, vagy 1-2 tk Noszlopi Fokhagymakrém
-só
-frissen darált feketebors
-1-2 tk csemege paprika
-1 tk füstölt paprika
-olívaolaj, vagy valamilyen zsiradék, amit szeretünk
-0,5 kg tarhonya
-pici só
-kevés olívaolaj
-1 liter víz
Kezdem a lecsóval: kevés olajra dinsztelni teszem
a burkolatától megfosztott és viszonylag vastagra
(szálasra) vágott vöröshagymát, majd rögtön mehet
is rá a tetszés szerint (nálam vékonyra) összevágott
kétféle paprika (ki vékonyabb, ki vastagabb darabokban
szereti), ezt sózom, összekeverem és fedő alatt, jó
közepes hőn, gyakran átkeverve párolni kezdem.
Közben darabolom a paradicsomot és amikor már
áttetsző a hagyma és majdnem puha a paprika, mehet
rá ez is. Borsozom, paprikázom, sózom még az egészet,
ha szükséges.
Ekkor kerül bele a lecsós alapba a hús, ami most
csirkemellfilé, ezt nem is daraboltam kicsire, mert
látványosabb, nagyobb darabokat akartam bele,
mint amikor sertésszelettel készül ez a fajta étel.
A hússal együtt nagyjából még egy fél órát marad
közepes hőn az egész, néha átkeverem, hogy a hús
is elkészüljön.
Mi ezt a fajta ételt is bő szafttal szeretjük, ezért kevés vizet
öntök a készülő alapra, amit a legvégén egy kis vízben
elkevert étkezési keményítővel besűrítek (2-3 teáskanál).
A sertéskarajjal ellentétben a csirkemellet nem
szükséges elősütni, mert így is gyorsan elkészül.
Amíg készül a főfogás, elkészül a köret is:
nagyobb lábasban, kevés olajon, közepes hőn és
folyamatos keverés mellett átpirítok 0,5 kg tarhonyát úgy,
hogy szép színt kapjon (de meg nem égjen).
Közben felforralok 1 liter vizet, a tarhonyát sózom, a
forrásban lévő vizet ráöntöm, átkeverem és fedő alatt
hagyom addig, amíg az összes vizet fel nem szívta,
közben párszor átkeverem.
A hosszú leírás ellenére nagyon gyorsan elkészülő
és rendkívül finom étel.
😊
Ja, még valami...savanyúságot nem ettem hozzá!
😀
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése