Oldalak

2025. május 25., vasárnap

Paradicsomos húsgombóc főtt krumplival

°°°
 
Hozzávalók:
-0,5 kg darált sertéshúshoz
-1 zacskó Ben bácsi féle rizs (12,5 dkg)
-2 ek zsír, vagy olaj
-1 nagy fej vöröshagyma
-2 nagy gerezd fokhagyma
-1 egész tojás
-2 tk csemege paprika
-1 kk őrölt kömény
-só
-fekete bors

a levéhez:
-1 üveg (7 dl) passata
-2 ek zsír, vagy olaj
-5 dl víz
-kristálycukor (ezt mindenki a szája íze szerint tegyen bele)
-zellergumó
-vöröshagyma 
-kápia-, vagy tv paprika 
-étkezési keményítő, ha szükséges a sűrítéshez 
 
a körethez:
-krumpli
-só 
 
Kezdem a gombócokkal, ezeknek kell a több idő:
a rizst sós vízben jó félig megfőzöm.
Olajon szintén jó félig megdinsztelem a kicsire
összevágott vöröshagymát.
Mindkét összetevőt a darált húshoz öntöm, rányomom
a fokhagymát, ráütöm a tojást, fűszerezem és evőkanállal
kiadagolva gombócokat készítek.
0,5 liter vízben zellert és vöröshagymát (héjastól) főzök,
ez kerül majd a végén a passátával a gombócokra.
Ezt nagyjából fél óráig főzöm, közepes hőn, fedő alatt,
hogy minél kevesebb folyadék párologjon el. 
Közben színe, íze, illata lett.
Egy nagyobb serpenyőbe kerülnek a gombócok, rá a
víz, a passata, só, cukor, ízlés szerint és közepes hőn
nagyjából háromnegyed óra alatt készre főzöm.
Félidőtől lehet kóstolni és fűszerezni még.
Ha hígnak ítélnénk meg a szószt (és én is jobban
szeretem, ha egy kicsit sűrűbb), 1 dl hideg vízben
keverjünk el 1 ek étkezési keményítőt és a végén
öntsük hozzá, ezzel 1 perc főzés elég.
 
Amíg ez fő, elkészítem a krumplit is.
A burkolatától megfosztott, négyfelé vágott alanyokat
bő, sós vízben puhára főzöm.
 Tálalásnál főtt krumpli, mellé gombóc kerül
a tányérra és leöntöm a szósszal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése