Oldalak

2025. június 8., vasárnap

Dörgicsei csibeleves

°°°
Hozzávalók:
-1 kg csirke farhát
-pár db csirkeláb
-pár db csirkeszárny (a lényeg a csontos hús)
-2 csokor új sárgarépa
-1 csokor új petrezselyemgyökér
-2+1 csokor petrezselyemzöld (2 csokor összekötve a levesbe, 1 pedig frissen összevágva, tálaláshoz)
-2-3 db vöröshagyma
-1 új zellergumó és pár szál levél
-1 db karalábé 
-1 db tv paprika
-1 nagy paradicsom 
-só 
-egész bors
4-6 gerezd fokhagyma 
-életízesítő, vagy ízvarázs
 
a húsgombóchoz:
-60 dkg csirkemell filé
-2 egész tojás
-2 ek zsemlemorzsa
-só 
 Ennek a levesnek az elkészítése -a húsgombócok
kivételével- semmiben nem különbözik egy sima
húsleves elkészítésétől, hacsak nem annyiban, hogy
mivel csontos húsokból készül az alap, sokkal
hamarabb lesz készen, mint egy komoly, marhahúsból
készülő változat.
 Szóval a húsokat hideg vízben főni teszem, a habot
leszedem, amíg van minek kifőni.
 
Amennyiben erősebb alapot szeretnénk, nyugodtan
hagyjuk főni a húsokat/csontokat akár 2-3 órán át. 
Az alaplevet fűszerezem, belepakolom egészben
a zöldségeket és ezek puhulásáig főzöm.
  
Amíg fő a leves, elkészítem a gombócokat.
A csirkemell filét kis kockára összevágom és két
részletben késes robotgépbe teszem 1-1 tojással és
1-1 evőkanál zsemlemorzsával, plusz pici sóval.
Két teáskanál segítségével gombócokat készítek,
amiket húslevesben, zöldségalaplében, vagy éppen
egy kis ételízesítős vízben, jó közepes hőn, 5 perc
alatt megfőzök (nem kell tovább).
 
Ebből a mennyiségből több, mint 50 db kis
gombócka lett.
 
Kifőzöm a cérnametéltet is.
 
Tálalásnál kerül a tányérba tészta, zöldségek
karikázva, húsgombóc és hogy jól is mutasson és
plusz finom, friss ízt is kapjon még, petrezselyem-
zöldet is vágok bele.
A Királylány véleménye most nagyon számít,
csak mert Neki készült meglepetésnek.
Azt mondta, hogy finom lett...kétszer evett belőle
röviddel egymás után, úgyhogy hihető.
 😊

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése