Oldalak

2025. július 6., vasárnap

Kovászos uborka krémleves

Jöjjön még egy kánikulai leves, amivel nem
mellesleg fél óra alatt készen is vagyunk.
Hozzávalók:
-0,5 liter a kovászos uborka levéből
-0,5 liter zöldségalaplé
-0,5 liter joghurt, kefir, vagy aludttej (ki, mit szeret)
-mini csokor kapor

a tálaláshoz tányéronként:
-1 db kis méretű kovászos uborka
-1 szál újhagyma
-egy nagyobb csipet jégsaláta
-petrezselyemolaj*
-frissen darált bors
-pirítós toast kenyér
 
Kezdem azzal, hogy a hozzávalókat turmixgépbe
teszem, alaposan leturmixolom (akár két részletben),
és átszűröm, hogy szép, selymes textúrát kapjak. 

 Tálaláshoz kis kockára vágom a kovászos uborkát,
felkarikázom az újhagymát, szintén apróra összevágom
a jégsalátát, ezeket szépen elrendezem a kitálalt
levesen, végül petrezselyemolajjal díszítem.
Hogy egy kicsit tartalmasabb legyen, pirítóst is
kínálhatunk hozzá.

A levesalapot tálalás előtt feltétlenül tegyük
egy pár órára a hűtőbe, ez hidegen az igazi.
 
*Petrezselyemolaj: a petrezselyemleveleket leöblítem,
szárazra törlöm, majd összevágom.
Ezután olívaolajjal felöntöm és botmixerrel,
vagy turmixgéppel pépesítem.
 A pépet sűrű szűrőn (vagy gézen) átszűröm és flakonba
öntve, felhasználásig hűtőben tárolom.
Azt tudtátok -e, hogy ez a fajta leves egyáltalán
nem új keletű, nem valami úri nyavalya, ugyanis
a 18. század végén Simai Kristóf piarista szerzetes
Selmecbányán lejegyzett kéziratos szakácskönyvének
egyik étele az uborkaleves, vagy cibere: "Szűrd le  a
kovásszal savanyított uborka levét, verd fel egy kis
tiszta liszttel és egy tojásnak a sárgájával, de előbb
az uborkalevet forrald fel, és úgy habard fel liszttel
és tojással, ezután ismét forrald fel, piríts kenyeret,
aprítsd kockákra, ad fel, jó savanyú leves." 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése