Oldalak

2013. május 1., szerda

Éljen május elseje


Itt van május elseje,
énekszó és tánc köszöntse!
😀
1882 óta ünnepeljük a munka ünnepét, a munkavállalók szolidaritási napját, valamint a szerelem ünnepét, hiszen régen májusfát állítottak a legények annak a lánynak, akinek udvaroltak (mondjuk most is :).
A munka ünnepének úttörői az 1880-as évek chicagói munkásai, illetve az Amerikai Munkásszövetség (AFL) a nyolcórás munkanapot követelték 1886. május elsején, amikor a rendőrség a tömegbe lőtt, sőt egy évvel később munkásvezetőket is kivégzett. Az AFL a chicagói eseményekre válaszul azt javasolta, hogy több ország munkáspártjai, szakszervezetei 1890. május első napján rendezzenek világméretű tüntető felvonulásokat, amit az 1889-es párizsi szocialista konferencián el is fogadtak.  
A kongresszuson részt vett a Magyarországi Általános Munkáspárt delegációja is, amely a honi demonstráció szervezését tervezte. 1890. május elsején a Népszava becslése szerint hatvanezer ember trappolt végig a belügyminiszteri rosszallás ellenére a Kálvin tér, Kiskörút, Andrássy út, Városliget útvonalon, hirdetve - Nagy Ferót száz évvel megelőzve - a "nyolc óra munka, nyolc óra pihenés (pontosabban 1890-ben az alvás), nyolc óra szórakozás" idilli hármast.
A harcos elődök 1945-re vívták ki a május elsejei munkaszüneti napot. 
______________________________________________________
A májusfa állításának hagyománya több, mint hatszáz évre tekint vissza, ugyanis 1400-tól jegyzik ezt a népszokást. 
Május első napján a házakat zöld lombokkal díszítették fel. A májusi zöld ágat-a májusfát-, a székelyek jakabfának, jakabágnak, hajnalfának is hívták, másutt májfának nevezik.
A májusfaállítás hazánk egész területén ismert. 
A májusfát elsősorban a legények állították a lányoknak. 
Régen a fát főként lopták a legények, s ezért a hatóságok igen sokszor tiltották a szokást. 
A májusfával adta tudtára a legény a falunak, hogy melyik lánynak udvarol.
A májusfa a Jászságban nyárfa vagy jegenye, krepp-papírral díszítik, általában szalagok, üveg bor és más ajándékok is kerülnek rá. Palóc területen a legény csak a fát állította fel, s a leány és édesanyja díszítették.
Sok helyütt pünkösdkor vagy május végén "kitáncolták" a fát, vagyis a fa kidöntése táncmulatság keretében, muzsikaszó mellett történt.A szokás új formája a májusi virág, vagy május-kosár küldése. A legények szépen feldíszített cserepes virágot küldenek annak a lánynak, akinek udvarolnak, s a virág az ablakba kerül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése