Vigyázat, Nálunk csak nagy
mennyiségben készül!
😀
Hozzávalók:mennyiségben készül!
😀
-12 nagy fej salátához
-1 egész fej fokhagyma-tisztítva, átnyomva
(+ nyáron fokhagymaszár, apróra vágva)
-25 dkg mangalica zsír-mégsem lesz zsíros a végén
(viszont ha szalonnát sütünk ki hozzá, másnap-friss kenyérrel
és a kész salátával-meg is van a reggeli :)
-3 liter víz-ami a végeredményt tekintve sok is lesz, de a főzéshez kell ennyi
-8-10 tk csemege piros paprika
-8-10 tk só
-2,5 dl 10 %-os ecet
A nagy "kék-sárga" szatyor púposan salátával. :) |
A salátát legalább három váltás vízben átmosom
(most szerencsém volt, mert nem volt homok benne);
a külső leveleket-ameddig engedi a fej-leszedem
(ezek a főzés közepén kerülnek majd a fazékba),
a közepét -a szívét- külön edénybe teszem, 6-8 felé
vágom a torzsánál és ezekkel fogom majd a főzést
kezdeni.
vágom a torzsánál és ezekkel fogom majd a főzést
kezdeni.
A zsírt kiolvasztom (alacsony lángon, ne égjen meg),
a megtisztított fokhagymát belenyomom
(ha valakinek szimpatikusabb, bele is karikázhatja),
pici vizet öntök rá és belekerülnek a fűszerek:
a paprika, a só, az ecet, majd a maradék víz
és az egészet felfőzöm.
Ezek után kerül bele először a saláta torzsás közepe,
majd félidőnél a külső levelek;
Félidőben... |
a teli fazék a végén. |
puhulásig főzöm.
És mivel (gyereknapra, vagy csak simán
család-összehozatali céllal :)
egy szép hegyvidék annál is szebb
egy szép hegyvidék annál is szebb
dűlőjén gyűltünk össze, hozzá igen jóféle
marhapörkölt is készült,
marhapörkölt is készült,
főtt krumplival és nokedlivel.
da családi pincéje, a péteri dűlőn, az egyik üveghegyen túl :) :) :) |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése