Oldalak

2013. május 19., vasárnap

Pünkösdre...

Húsvét után 50 nap és itt a Pünkösd!
Nem csak a Húsvét "mozgóünnep", hanem minden, ami hozzáigazodik, vagyis előtte a Húshagyó Kedd, a Nagypéntek és a többi nevezetes nap, utána pedig- mindenek előtt - Pünkösd ünnepe!
Pünkösd minden évben május 10-e és június 13-a közé esik, hogy pontosan mikorra, az végül is Húsvéttól függ (amely-mint ismeretes: mindig a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni első hétvégén van).
Hogy miért ez a hét hét, pontosabban ötven nap? Először a zsidó vallásban ünnepelték a Pészach utáni ötvenedik napon az aratás, az első gyümölcsök, majd később a Tízparancsolat adományozásának ünnepét.
Maga a Pünkösd szó is a görög pentekosztész szóból származik, ami magyarul "ötvenedik". Természetesen új jelentéssel: Pünkösd ünnepét a keresztény egyház annak emlékére tartja, hogy Jézus mennybemenetele után a Szentlélek leszállt az apostolokra, mégpedig hatalmas forgószél, majd lángnyelvek megjelenésével. És ahogy az apostolok a házat betöltő szél megtöltötte Szentlélekkel, különféle nyelveken kezdtek el beszélni, ahogy a Lélek adta neki, hogy szóljanak. A Jeruzsálemben tartózkodók meglepve tapasztalták, hogy amit az apostolok mondanak, ki-ki a maga nyelvén megérti.
Így értette meg a gyülekezet az egyik apostol, Szent Péter prédikációját is, ezért is datálódik Pünkösdhöz az első keresztény gyülekezet, vagyis a keresztény egyház születése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése