Oldalak

2013. június 16., vasárnap

Apák napja

"Az én apám dolgozik és küzd,
Nála erősebb nincs talán,
Hatalmasabb a királynál is
Az én apám."
(Ady Endre-részlet) 


Az apák napját a 20. század elején kezdték megtartani. Világi ünnepnap, mely az USA-ban hivatalos ünnep és csakúgy, mint Magyarországon és sok más országban, június harmadik vasárnapján ünneplik.
Az apaságot, a szülői szerepet köszöntik e napon, de ünnepelt minden apa-figuraként tisztelt férfi, nagybácsi, nagyapa, mostohaapa, férfiismerős.
Ezen a napon általában ajándékot adnak az apáknak és a család együtt van.
Az ünnep az Egyesült Államokból ered.
Megalapításának kezdeményezője egy kisvárosi hölgy, Mrs. John. B. Dodd volt.
Édesanyja hatodik gyermekének világrahozatalakor elhunyt és édesapja, a polgárháborús veterán William Jackson Smart egyedül maradt az újszülöttel és öt testvérével.
A falusi farmon az özvegy egyedül nevelte fel gyermekeit. Egyszer, 1909-ben, a már felcseperedett Mrs. Dodd éppen egy anyák napi szentmisén vett részt, amikor felötlött benne a gondolat, hogy az apákról is hasonló misén illene megemlékezni. Azzal a kéréssel fordult a spokanei paphoz, hogy adjon misét az édesapák tiszteletére június 5-én, saját édesapjának születésnapján. A pap azonban nem tudott előkészülni a misére ilyen rövid időn belül, így az eseményt eltolták június 19-re.
Innentől kezdve, Washington állam minden június harmadik vasárnapján az édesapákat ünnepelte.
A gyerekek különleges desszerteket készítettek és meglátogatták édesapjukat, ha azok nem velük laktak.
A többi szövetségi állam és különböző szervezetek felkarolták a jeles napot és próbálták kiharcolni a kongresszusnál, hogy az ismerje el az apák napját hivatalosan is ünnepnapnak.
1916-ban Woodrow Wilson akkori elnök jóváhagyta az ötletet és meg is tartotta családjával, de 1924-ig mégsem vált közismertté az apák napja. Ez évben azonban Calvin Coolidge nemzeti szabadnappá nyilváníttatta azon célból, hogy mélyüljön az apa és gyermeke közötti kapcsolat és hogy elismerjék az apai feladat jelentőségét.  
Azóta június harmadik vasárnapján az édesapákat köszöntik az egész országban.
Világszerte különböző időpontokban köszöntik az ünnepelteket.
Az Egyesült Királyságban kilenc hónappal megelőzi az anyák napját.
Kínában nem hivatalos ünnepként augusztusban, a nyolcadik hónap nyolcadik napján tartanak Apák Napját. A kínai mandarin nyelvben ugyanis a nyolcas szám kiejtése (bā ) és a apát jelentő írásjel kiejtése nagyon hasonló. Így a dátum -08.08.-beceneve „Bābā Nap”.
Thaiföldön a mindenkori király születésnapjához igazodik.
Magyarországon először a két világháború között egy gyermekszervezet, a Szívgárda igyekezett az ünnepet a köztudatba átültetni, amelyet összekötöttek a március 19-én ünnepelt Szent József tiszteletével. 
A katolikus egyház az apák napját egyébként hagyományosan e napon tartja. 
1994-ben a Borsod megyei United Way indított mozgalmat Miskolcon a júniusi időpont népszerűsítésére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése