Tojásos lecsó - a Csemetének és az ő Apukájának...
Lecsót nagyon sokszor készítek-van ennek nálam (mint most is) nyári- és (majdnem) téli változata.
Maga a lecsó a hagyományos, híres magyar étel-klasszikusok közé tartozik, habár balkáni eredetű étel.
A lecsó egy zöldség ragu, tulajdonképpen egyfajta paradicsom-paprika "pörkölt".
A legáltalánosabb módon elkészített lecsó az egy rész makói vöröshagymát (hungarikum), két rész érett paradicsomot és négy rész roppanós, fehér húsú cecei zöldpaprikát (hungarikum) tartalmazó változat.
És bár szezonális étel, ki nem tudnám hagyni télen sem (majd jön téli verzió is :).
Hozzávalók:
-15-20 dkg füstölt szalonna (a zsírjából leönthetünk, ha soknak ítélnénk meg-én nem szoktam)
-1 kg vöröshagyma
-2 kg paprika (most csak zöld)
-1 kg paradicsom
-só, bors, ételízesítő, csemegepaprika
A kisebb darabokra vágott szalonnát kiolvasztom, kiszedem, majd a végén visszakerülnek;
a zsírra egyszerre szoktam a nagyobb darabokra vágott hagymát
és a szintén nagyobbra hagyott paprikát tenni-sózom;
ha puha minden, jöhet a paradicsom, a bors, ételízesítő és kevés csemegepaprika-
és a szintén nagyobbra hagyott paprikát tenni-sózom;
ha puha minden, jöhet a paradicsom, a bors, ételízesítő és kevés csemegepaprika-
Imádom, pedig gyerekkoromban meg nem ettem volna (mint ahogyan most az én gyerekeim sem rajonganak érte). És nálam is a tojásos változat a nyerő, bár nagyon jól hangzik a szakácsné-féle verzió is! :)
VálaszTörlésKorán reggel, korgó gyomorral, a lecsóról írogatni?
Törlés:D :D :D
Ételízesítő a lecsóba......jajj!
VálaszTörlésCsak a kávémba nem teszek (majdhogynem)! :)))
Törlés