Oldalak

2013. június 8., szombat

Vegyes tavaszi főzelék

A vegyes tavaszi főzelék olyan főzelék, amelyben sárgarépa,
petrezselyemgyökér, karalábé, kelvirág és zöldborsó van;
gyakran szerepel az óvodai, iskolai menzák étlapján-idézet vége. :)
Ezeken a helyeken finomfőzeléknek nevezik
-abban a formában nem is nagyon rajonganak érte a gyerekek!
: ) : ) : )
Hozzávalók:
-0,5 kg zöldborsó
-2-3 szál sárgarépa
-1 szál petrezselyem gyökér
-1 fej karalábé
-10 db kelbimbó (összesen 1 kg mennyiségű zöldség)
-3-4 ek mangalica zsír
-3 tk ételsűrítő-sokkal jobb és egészségesebb a végeredmény, mintha liszttel készülne!
-1 l tej
-só
-cukor
-szárított petrezselyem
A zöldségeket borsónyi (vagy majdnem :) méretűre darabolom,
a kelbimbót félbe-, vagy négyfelé vágva -függ, hogy mekkorák-,
sóval, cukorral, kevés petrezselyemzölddel, zsíron megpárolom.
Ha minden roppanósra puhul, felöntöm a tejjel,
amiben elkevertem az ételsűrítőt és ezzel már csak egyet főzök
az egészen. Azt pedig, hogy nem tejföl, hanem tej kerül a főzibe,
még a Dédnagymamámtól tanultam-soha nem készítem máshogy!
És az sem lenne hátrány -az ország egészségi állapotát is figyelembe véve-,
ha többen szoknának le a rántásról/lisztről (amiből kihagyható)
és térnének át például a sűrítő használatára.
Mint mindegyik főzelékféle, szerintem ez is frissen főve a legfinomabb
-főleg, ha egy kis sült csirke is csücsül a tetején!  :) :) :)
(Nem is állok fel két tányér mennyiségnél kevesebbel az asztaltól! :)))


4 megjegyzés:

  1. Bizony, a régi fájó emlékek a finomfőzelékről! :) És lám, milyen gusztára és finomra is el lehet készíteni, jöhetne is egy tányérkával! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Többek között nincsenek benne liszt-göbök és nem is rántásból áll az egész. :)

      Törlés
    2. Már miért lenne lisztgöb?
      Én lisztszórással (staub) sűrítem. Félpuha stádiumban megszórom lszttel, összerázom, 1 perc pirítás után apránként felöntöm tejjel. Ja, és a végén kap egy csokor finomra vágott petrezselyemzöldet.

      Törlés
    3. Tisztelet a kivételnek; mármint tisztelet annak az üzemi konyhának,
      ahol "göbök" nélkül készítenek bármilyen főzeléket, vagy liszttel
      készülő ételt-nincsenek túl jó emlékeim! :)))

      Törlés