2013. június 15., szombat

Hájas sütemény

A hájas tészta ugyanúgy a hajtogatott leveles tészták "osztályába/rendjébe/kasztjába" tartozik, csak ennél vaj helyett sertés hájat használunk (és szerencsénk van, ha a környezetünkben akad disznóvágás, vagy egy rendes hentes, aki szól, ha van ilyesféle portékája :).
Magát a hájat vízbe kell áztatni, majd alaposan leitatni róla a vizet, megtisztítani a hártyától és csak ezek után méricskélhetjük belőle a kívánt mennyiséget-amúgy fagyasztóban kiválóan elvan.
Hozzávalók:
-70 dkg liszthez
-40 dkg tiszta sertésháj
-1 egész tojás
-2 ek magas zsírtartalmú tejföl (milyen furcsa világ-régen fel sem merült, hogy létezne a friss, házi tejfölön kívül bármilyen :)
-1 ek 10 %-os ecet
-1 kk só
-1 kk cukor
-szódavíz-amennyit felvesz, kb. 1 dl-ez fogja helyettesíteni az élesztőt is
-szilvalekvár
Az elkészítése pedig hasonló folyamat, mint a tepertős pogácsámé,
vagy a még nagyobb sikert aratott káposztás pogácsáé
- a lényeg itt is a hajtogatás (na és a kitartás :).
A hájat összedolgoztam 10 dkg liszttel (az egészből elvett mennyiség) és hűtőbe tettem.
A maradék lisztet és az összes többi hozzávalót robotgéppel alaposan kidolgozt(att)am
-kétszer 5 perc dagasztás, majd fél óra pihenő, mármint a tésztának :)
Ha ezzel is megvagyunk, lisztes deszkán vékonyra kell nyújtani a tésztát, a lisztes hájat rákenni és kezdődhet is a hajtogatás/nyújtás/pihentetés (ezt hideg helyen!)-ennél is háromszor-, majd a vágás, töltés.
És hogy miért kell ezzel a tésztával hidegen bánni?
Ha a háj meleg lenne, a kiolvadt nagy mennyiségű zsír miatt nyújthatatlan, kezelhetetlen lenne a tészta.
A belekerült szilvalekvárról pedig csak annyit, hogy ha félbehajtott négyzetbe tesszük, lehet kiskanállal is adagolni, de mivel ezek "látszósnak" készültek, a lekvár felmelegítésre került (nem újbóli főzésre! :), habzsákba kanalaztam és így sokkal könnyebb adagolás (nekem) és (látványra is) szebb végeredmény jutott osztályrészül a fogyasztóknak :)
Előmelegített sütő, 200 fok, légkeverés, sacc 15 perc.
Ha már nekikezdünk egy ilyen nem fél órás műveletnek,süthetünk nagyobb mennyiséget nyugodtan, ugyanis zárt dobozban sokáig eláll!
Az igazi, békebeli hájasokat mindig alaposan meghempergették porcukorban-ezt most kihagytam, különben nem lehetne látni a szépséges szilvalekvárt. :)
A napi pozitív "történés"-egy Hadházy-Molnár festmény, barátunktól, a Művésztől !  : ) : ) : )

6 megjegyzés:

  1. Van egy guriga hájam még a mélyhűtőben és amikor meglátom, belém hasít hogy vajon illik-e nyáron ilyesmit sütni? Hát most felmentve érzem magam!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nemcsak, hogy illik, Kedves Bloggertársném, de még a mai szalonnasütésre is megy egy újabb adag!
      :D :D :D

      Törlés
  2. Nem vagyok sajnos ilyen minden hájjal megkent:) Anyukám rengeteget sütött, én magam még soha, de sokszor végig néztem, ha tudnék hájat szerezni, talán belevágnék. Csak, hogy lássam, sikerülne-e. A festmény is nagyon szép, ez már egy jó nap:) További szép hétvégét:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pont Te írsz olyat, hogy nem tudnál ilyet készíteni, akinek nap nap után, szebbnél szebb süteményei kerülnek ki a világhálóra ?! :D :D :D
      Legyen Neked is szép napod!

      Törlés
  3. Csodaszépek lett, imádom a szilvalekváros hájas sütit! :) Nagyon ügyes vagy ám! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem az egyik legjobb dolog, ami a szilvalekvárral történhet! :D

      Törlés