2013. június 8., szombat

Bodzaszörp

Majdnem lemaradt a tavasz
elmaradhatatlan szörpje
a megörökíteni kívánt receptek
sorából...én botor! :)

"A bodza (Sambucus nigra) cserje, vagy kisebb fa,
amely akár az 5m magasságot is elérheti.
A törzsét és az ágait szürke, vagy barna kéreg borítja,
a fiatal ágak pedig zöldek.
Szára bőséges velőállománnyal rendelkezik.
Virágai kicsik, fehér, vagy sárga színűek, csővé
összeforrt szirom levelei lapos tányérhoz hasonlóak,
kétneműek, ötágúak, termése lilás-vörös, gyümölcse
vékony, csonthéjas, ragadós bogyó.

Falvakban, házak- és kerítések mellett, hegyeken és
dombokon, erdei tisztásokon, vagy erdő széleken növekszik,
de megtalálható a síkságokon és a hegyek lábainál is.
Júliusban és augusztusban virágzik.
Gyógyászati célokra a korai virágokat takarítják be,
amikor a virágok 75%-a van már kivirágozva.
A betakarítás csak szép időben kell, hogy történjen,
mikor már felszáradt a harmat, óvatosan, ollóval az elágazások
kezdeténél kell a virágernyőket lecsípni.
A virágernyőket erős napon kell szárítani -így megtartja
a virág a szép fehér-krém színét-, a virágaival felfelé fordítva,
vékony rétegben, letakarva.
Az így előállított termék aromás, jó illatú és finom lesz."
Hozzávalók:
-20 bodzavirághoz
-3,5 kg kristálycukor
-7,5 dkg citromsav
-2 citrom-héjastól, karikára
-2 narancs-héjastól, karikára
-2 l víz-vagy felforralva, lehűtve, vagy mint már ahogy tavaly is készítettem, vettem sima ásványvizet és legalább a forralással (csírátlanítással) nem kellett bajlódnom (sacc 700 Ft)!!!
A vízből annyit melegítek/forralok fel, amennyiben
el tudom kavarni a cukrot és ezzel együtt
minden a hordóba kerül.
1 hét állás/kevergetés elég neki,
majd átszűröm és üvegekbe töltöm.
Ha jól dolgoztunk, évekig eláll-valószínűleg. :)))
Ha nagy mennyiséget készítek (mindig :),
belekeverek a végén 1 kk /1 fenti adaghoz/ nátrium-benzoátot
-biztos, ami biztos! :)
A tavalyi termés "maradéka".
Az üvegek tetejére a cukor kristályosodik ki csak,
felbontás után összerázom és átszűröm,
semmilyen probléma nincs vele!
Ezekből 3 liter szörp lesz
-mondanám, hogy a 20 literes kis hordómban
szoktam készíteni, (kb. 15 liter vízről)
de kinevettek! :)))
Még a méhecskét is sikerült megörökítenem.

4 megjegyzés:

  1. Idén lecsúsztam a bodzaszezonról, pedig mi is nagyon szeretjük a bodzaszörpöt, úgyhogy egyáltalán nem csodálkozom a hordós adagodon! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálam sem véletlen a gigászi mennyiség-jut is, marad is. :D

      Törlés
  2. Készülök én is készíteni, itt még csak most kezd virágozni:) Egyik kedvenc szörpünk:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem utolsó sorban az egyik legegyszerűbben elkészíthető!

      Törlés