2015. július 19., vasárnap

Ajvár, zakuszka

...a déli államok egyik csodája.
Előre közlöm, hogy valószínűleg nem ez a legautentikusabb recept! :)
Hozzávalók:
-1 kg padlizsánhoz (a tiszta súlya)
-10 db kápia paprika
-6 gerezd fokhagyma
-2 nagy fej vöröshagyma
-1 nagy fej paradicsom (opcionális, de nálam belekerül)
-kb. 2 dl extra szűz olívaolaj
-1 evőkanál (valamilyen jó fajta) gyümölcsecet
-só
-bors
-1 tk cukor
-1-2 kk Cayenne bors (ki, mennyire szereti csípősen)
Kezdem a padlizsánnal
http://4.bp.blogspot.com/-gY5-ll_atiA/UkR6InDXcyI/AAAAAAAAIeo/zwrniH1z9-k/s320/DSCN6726.JPG

http://3.bp.blogspot.com/-2AfqgbhgURk/UHxaKDwLOwI/AAAAAAAAAnM/npz_LB9JPl4/s320/.+012.jpg
 és a paprikával,

amiket előmelegített sütőben, a legmagasabb hőmérsékleten
(nem kell finomkodni :)
megsütök -a padlizsánt (megszurkálva) 40-50 perc alatt,
a paprikát 20-25 perc alatt.
Mindkettőt annyira hagyom hűlni, hogy az egyébként
teflon (jellegű) kezemmel meg tudjam fogni. :)
A padlizsánt csak a burkolatából emelem ki, majd lábasba
teszem, a paprikát szintén megfosztom a héjtól, de ezt
ki is kell magozni, viszont a levét felfogom egy tálkába
és majd a magtól szűrve ezt is a lábasba öntöm!
Közben olajon (nagyobb lábasban) a vöröshagymát
puhára dinsztelem -a vége felé a fokhagyma is hozzákerül-,
a paradicsomot szintén hámozom, kisebb darabokra vágom
és a padlizsánnal, paprikával együtt hozzáadom az alaphoz.
Nem is nagyon kell darabolni, ugyanis mire összefő,
pont kellemes, harapható állagú lesz minden benne;
természetesen pépesíteni is lehet, ha bárki úgy szereti.
Közepes lángra teszem és jó felére befőzöm,
közben fűszerezem, ízlés szerint. 
Tiszta üvegben, lezárva, hűtőben tartható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése