2015. július 19., vasárnap

Baklava

...egy másik csoda délről! :))) 
 Hozzávalók:
-1 csomag rétestészta (12-, vagy 18 lapos)
-20 dkg olvasztott vaj
-2 csésze finomra, vagy durvábbra őrölt dió (ki, hogy szereti)
-2 csésze cukor
-őrölt fahéj
-őrölt szegfűszeg
a sziruphoz:
-25 dkg méz
-25 dkg cukor
-őrölt fahéj
-őrölt szegfűszeg
-2 dl víz
-1-1,5 dl friss citrom leve
A sütőt előmelegítem 180 fokra.
A hozzávalókat összekészítem, csak mert gyorsan
lehet haladni a készítéssel.
A vajat felolvasztom és a gázon is hagyom,
a sütő szellőzőnyílásán.
A száraz, tölteléknek valókat összekavarom (6 kis tálkába
szét is lehet rakni), a mázhoz való
folyékony hozzávalókat pedig közepes lángon, pár percig összefőzöm.
A tepsi alját vékonyan kikenem vajjal, majd kezdődhet is
a töltés: attól függően, hogy 12-, vagy 18 lapos rétest veszünk,
2-3 laponként dolgozunk, összesen 6 rúd fér el a tepsiben
keresztben.
Gyúródeszkára sütőpapírt borítok, ezen dolgozok.
3 lapot egymásra teszek, a felsőt megkenem vékonyan vajjal,
egy adag cukros, fűszeres dióval megszórom, feltekerem,
tepsibe rakom -a maradékkal ugyanígy járok el.
Éles késsel félig átvágom a rudakat (óvatosan, hogy
a tepsi ne sérüljön), majd a szirup felét rákanalazom
a rudakra.
Kicsit állni hagyom, hogy valamennyit felszívjon belőle
a tészta, majd a sütőbe teszem, légkeveréssel, 10 percre.
Ekkor meglocsolom a megmaradt szirup felével és újabb
10 percre visszakerül sülni (amíg szép barna színe lesz);
a megmarad folyékony arany a sütőből való kivétel
után kerül rá, ekkor lesz szép fénye is.
Szeletelni, csak miután kihűlt, lehet szépen.
Hűtőben tartható!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése