A Kárpát-medencében szeretik a diót.
Sok ház udvarán
megtalálható ez a terebélyes
lombkoronával rendelkező fa-nyáron menedéket
biztosít a tűző napsugarakkal szemben.
Nem is gondolnánk, hogy a
levelei mennyi
értékes anyagot tartalmaznak, amelyek
A levelekből teát kell főzni.
De nem nyersen, hanem szárított formában.
A
leveleket addig kell összegyűjteni, amíg
még szép sötétzöldek, így a
begyűjtési periódus
június és augusztus között kel megtörténjen,
hiszen
azután már megjelennek a rozsdafoltok.
A szárításra egy olyan helyet kell találni, ahol nincs por.
A
szárítás után össze kell vágni-törni a leveleket,
majd ismét következhet
egy kis szikkasztás.
A teának élénkítő hatása van,
tonizálja
az arcbőrt, méregtelenít, salaktalanít,
serkenti a máj
tevékenységét és szabályozza a
vérnyomást, de ugyanakkor tisztítja a
vért is és az emésztést is segíti.
A népi gyógyászatban pedig közismert az
antibakteriális hatása.
A levelekben olyan hatóanyag is van,
amely összehúzza a beleket, ezért
hasmenésre
és gyomorhurutra is lehet alkalmazni a diólevél teát.
Ebből
naponta 1–3 teáscsészével ajánlatos elfogyasztani,
a kúra hat hétig
tart, de után 3–4 hétig szünetet kell tartani.
Azok is ihatják a
teát, akiknek nőgyógyászati
(fehérfolyás, méhgyulladás) problémáik
vannak,
vagy pedig tejallergiában, ekcémában, vagy
visszérben
szenvednek.
Tea elkészítésének módja: forraljunk fel 2,5 dl vizet,
öntsünk le vele 1
csapott evőkanálnyi diólevelet,
fedjük le és hagyjuk állni 20 percet,
szűrjük le és fogyasztható.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése