2015. augusztus 9., vasárnap

A diófa levele...

...csodákra képes!
A Kárpát-medencében szeretik a diót.
Sok ház udvarán megtalálható ez a terebélyes
lombkoronával rendelkező fa-nyáron menedéket
biztosít a tűző napsugarakkal szemben.
Nem is gondolnánk, hogy a levelei mennyi
értékes anyagot tartalmaznak, amelyek
különböző betegségek kezelésére is alkalmas.
A levelekből teát kell főzni.
De nem nyersen, hanem szárított formában.
A leveleket addig kell összegyűjteni, amíg
még szép sötétzöldek, így a begyűjtési periódus
június és augusztus között kel megtörténjen,
hiszen azután már megjelennek a rozsdafoltok.
A szárításra egy olyan helyet kell találni, ahol nincs por.
A szárítás után össze kell vágni-törni a leveleket,
majd ismét következhet egy kis szikkasztás.
A teának élénkítő hatása van, tonizálja
az arcbőrt, méregtelenít, salaktalanít,
serkenti a máj tevékenységét és szabályozza a
vérnyomást, de ugyanakkor tisztítja a
vért is és az emésztést is segíti.
A népi gyógyászatban pedig közismert az
antibakteriális hatása.
A levelekben olyan hatóanyag is van,
amely összehúzza a beleket, ezért hasmenésre
és gyomorhurutra is lehet alkalmazni a diólevél teát.
Ebből naponta 1–3 teáscsészével ajánlatos elfogyasztani,
a kúra hat hétig tart, de után 3–4 hétig szünetet kell tartani.
Azok is ihatják a teát, akiknek nőgyógyászati
(fehérfolyás, méhgyulladás) problémáik vannak,
vagy pedig tejallergiában, ekcémában, vagy
visszérben szenvednek.
Tea elkészítésének módja: forraljunk fel 2,5 dl vizet,
öntsünk le vele 1 csapott evőkanálnyi diólevelet,
fedjük le és hagyjuk állni 20 percet,
szűrjük le és fogyasztható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése