A rózsafélék családjába tartozó birsalma a Kaukázus környékén őshonos,
de hazánkban is megterem jó pár fajtája.
Ritkábban kapható, mint a
hagyományosabb, nyersen is fogyasztható
almafajták, de érdemes
beiktatnod az étrendedbe.
A birsalma keménységéből adódóan nyersen szinte ehetetlen,ezért legtöbbször kompót vagy lekvár formájában találkozhatsz vele.
Egészségügyi szempontból a növény komoly előnye a magas C-vitamin-tartalom,
ám ez főzés és sütés közben a meleg hatására elbomlik.
Magas rost- és ásványianyag-tartalma mellett kiváló antioxidáns is,
így a birsalma fogyasztásának köszönhetően szervezeted
könnyebben veszi fel a harcot a káros szabadgyökökkel.
A benne lévő rostok mellett pektintartalma is segíti az anyagcsere helyreállítását
és a fogyókúrát. A hagyományos almában is megtalálható pektin
a szénhidrátokkal rokon vegyület, melynek sajátossága,
hogy az emésztőrendszerbe kerülve megváltoztatja a széklet víztartalmát,
segíti annak haladását a vastagbélben.
Ennek köszönhetően a birsalma serkenti az anyagcserét,
illetve megszünteti a székrekedéses panaszokat.
Véleményem szerint a legfinomabb, a kompótok közül!
Hozzávalók:
-1 kg birsalmához
-1-1,5 liter víz (mert mi a levét is nagyon-nagyon szeretjük :)
-30 dkg cukor (vagy ízlés szerint)
-1 egész citrom leve
-30 dkg cukor (vagy ízlés szerint)
-1 egész citrom leve
A birseket mosom, nagy, éles késsel -egy stabil deszkán-
gerezdekre vágom, a magházat kivágom, de a héj rajta marad.
Azonnal lábasba kerül, annyi vízzel (vagy többel :), amennyi
kényelmesen ellepi, ráfacsarom a citrom levét, hozzáadom
a cukrot és kb. 10 perc alatt jó félpuhára főzöm
-ugyanis attól, hogy elzárjuk a gázt, még mindig forró a lé
és ebben továbbpuhul, pont jó állagúra! :)
Ízlés szerint lehet még bele tenni szegfűszeget,
vagy egész fahéjat,
nekem ehhez egyáltalán nem hiányzik, szerintem
a birsalmának elég karakteres íze van,
vétek lenne elvonni róla a figyelmet!
Nagyon szeretem, mert olyan aromás, semmihez sem hasonlíthatóan kellemes az íze :)
VálaszTörlés