2015. október 11., vasárnap

Muhammara

...avagy a török, sült paprikás mártogatós.
Ez az ötlet meg onnan jött, hogy kaptam
egy kedves hozzászólást egy előző írásomhoz,
 így ezen felbuzdulva + azon, hogy ehhez
minden összetevő megtalálható volt itthon,
nekiláttam az elkészítésének... :)
Hozzávalók:
-12 db GRILLEZETT KÁPIA PAPRIKA
-2 csésze dió
-4 kk őrölt római kömény
-4 kk őrölt csemegepaprika
-4 gerezd fokhagyma
-8 evőkanál sűrű, passzírozott paradicsom
-4 tk cukor
-1 egész citrom leve
-0,5 dl olívaolaj
-2 kk őrölt bors
-2 kk tengeri só
A paprika-sütés rövid leírása itt (is) olvasható:
A sütőt előmelegítem 200 fokosra, majd légkeveréssel 
1 órát sütöm a paprikákat (félidőben átforgatom),
míg teljesen fekete lesz a héjuk. 
Nincs ok aggodalomra, a húsa nem ég meg, 
a héját meg (víz alatt) teljes egészében le lehet sikálni róla! 
A megsült paprikákat vastag zacskóba teszem
(a gőztől lesz könnyebb letisztítani)
és ha már hűlt egy kicsit, ledörzsölöm a feketeséget
-kifejezetten kesztyűs kézzel bánva a paprikákkal;
  a szárat és a magházat teljesen eltávolítom.
Késes robotgépben a diót, a fokhagymával, a fűszerekkel
és az olajjal átdarálom-fél perc;
 hozzákanalazom a paradicsom-sűrítményt, ráfacsarom
a citrom levét, kóstolom és még fél percig keverem.
Hűtőbe teszem legalább 2 órára
-ha tovább marad, az csak jót tesz neki.
Ez a mennyiség nagy társaságnak elég!
Tortillával, tortilla chipsszel, pirítóssal, bagettel
-vagy bármivel, amit szeretünk- tálaljuk. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése