2016. október 19., szerda

Körtekompót

Akartam még valami édeset is a húshoz -a saláták mellé-, csak
mert attól, hogy én salátafüggő vagyok, nem mindenki az. :)
A választásom a körtére esett, mégpedig azért, mert valamilyen
módon az őszt szerettem volna belecsempészni a vacsorába.
Hozzávalók:
-20 db körtéhez...de nem is nagyon akarok mennyiséget megadni, mindegy is,
  hogy mennyivel rendelkezünk
-2 vaníliarúd
-2 egész citrom
-4 db csillagánizs
-4 rúd fahéj
-1 ek rózsabors...kis pikánsságot ad az egésznek
-gyümölcscukor...egy jó ideje átálltam erre, de ki, mivel szeretné készíteni
Olvastam (és három cikkel ezelőtt megjelentettem :) egy jó mondatot, mely szerint :
"Váltogatjuk, hogy a kávéba édesítőt, vagy cukrot teszünk, aszerint,
hogy épp a ráktól, a cukorbetegségtől, vagy az elhízástól félünk-e aznap."
 :)
A körtéket meghámoztam -jobban szeretem így-, a magházat
kivágtam, negyedeltem és citromos vízbe tettem, hogy ne barnuljanak!
Annyi vízzel tettem fel főni, amennyi kényelmesen ellepi,
(vagy egy hangyányival többel, ha szeretjük a levét :))) 
belekerültek a fűszerek, a cukor és forrástól számolva, kb. 5 percig
főztem a gyümölcsöt.
Slussz!
Ugyanis attól, hogy elzárjuk alatta a tüzet (új konyha esetében áramot :),
attól még tovább fog puhulni...és sokkal jobb állaggal számolhatunk,
ha kihűlés után is roppanósak maradnak a körték! 
Nem?
De!
:)
Nagyon szeretem a körtekompótot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése