A pogácsa egy kisebb kerek, általában sós sütemény,
de létezik édes változata is.
A Kárpát-medencei, a balkáni és a török konyha
jellegzetes terméke.
A név a latin focus (tűz) szó képzett alakjából,
a focacea-ból (sült tészta) származik,
olasz nyelvi közvetítéssel.
Mind a mai napig létezik Olaszországban egy
lapos kenyérféle, melynek neve focaccia (ejtsd: fokáccsa).
Hasonló nevű, de kissé eltérő kenyérféle a franciáknál
a fougasse, a spanyoloknál pedig a hogaza.
A magyarba a délszláv nyelvekből került a szó;
a focacea-ból (sült tészta) származik,
olasz nyelvi közvetítéssel.
Mind a mai napig létezik Olaszországban egy
lapos kenyérféle, melynek neve focaccia (ejtsd: fokáccsa).
Hasonló nevű, de kissé eltérő kenyérféle a franciáknál
a fougasse, a spanyoloknál pedig a hogaza.
A magyarba a délszláv nyelvekből került a szó;
általában az étkezés után, vagy tartalmasabb levesek
(mint pl. a GULYÁSLEVES) mellé adják, kenyér helyett.
És még mondja azt bárki is, hogy
nincs sütnivalóm!?
(Pont ideje volt már a sütőt ilyesmire
is bekapcsolni! :)))
Hozzávalók:-60 dkg finomliszthez
-1 kis poharas tejföl
-25 dkg Rama
-1 tojás sárgája
-1 jó marék reszelt sajt
-3 tk só
-1,5 dl tej
-1 élesztő (friss, 50 g-os)
-1 tk cukor
a lekenéshez:
-1 tojás fehérje, vagy egy egész tojás (felverve)
-reszelt sajt (összesen elég kb. 10 dkg sajt)
A hozzávalókat a felhasználás előtt legalább
1 órával kipakolom a pultra
...szobahőmérsékletű legyen minden.
A sütőt előmelegítem 180 fokra.
A tejet alaposan felmelegítem, belekeverem
a cukrot, majd beletöröm az élesztőt és
állni hagyom, amíg az felfut.
Tudjátok, amíg a teteje le nem pukkan?! :) |
A lisztet tálba szitálom, majd szépen, sorban
belekerül a többi hozzávaló, az élesztős
tejjel együtt...lassan dagasztom (kettes fokozaton),
van ideje keveredni.
Kb. 10 perc elteltével fél órás szünetet tartok,
a tálat letakarom törlővel és kelni hagyom
az egészet, majd még egyszer 10 percnyi
dagasztás következik és újabb kelesztés
...a pogácsa nem egy kifejezetten gyorsasági
játékos, de megéri minden rászánt perc.😌
Gyönyörű és rugalmas lett a tészta. :) |
Ezek után lisztezett deszkára borítom a tésztát,
még egyszer, alaposan átgyúrom (és letakarva
10 percig itt is pihentetem), nyújtom
(olyan 2 centisre...fel fog emelkedni, nyugi 😉),
a tetejét berácsozom, szaggatom,
meggömbölygetem mindet
(szebben fog emelkedni), tepsibe pakolom, a
tetejüket lekenem egy kis sóval felvert tojással
(ha már adott a technika, miért ne azzal 😀)
megszórom a reszelt sajttal és légkeveréssel
25-30 perc alatt készre sütöm mindet.
Frissen, a sütőből éppen kiszedve,
forró teával
...isten-királyság! 😊😋😍
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése