2013. április 19., péntek

Gulyásleves

Hozzávalók:
-1 kg húshoz-ami marha-, vagy sertés hús, esetleg vegyesen
-1,5 kg krumpli
-0,5 kg répa és petrezselyem gyökér
-2 közepes fej vöröshagyma
-só, bors, csemege paprika, ételízesítő, őrölt kömény
-2 db babérlevél
-csöves paprika-ha szeretjük kicsit pikánsabban (nem feltétlenül kell megtörni a paprikát, úgy kevésbé fog csípni)
-Gulyáskrém és Piros Arany
-paradicsom és paprika-nyáron ki nem hagynám
-2 nagy csokor petrezselyemzöld-csutaknak :)
-mangalica zsír
A gulyáslevesnél is-mint az ilyen fajta leveseknél
-a jó pörkölt alap fogja megadni a finom ízét a levesünknek.
Tehát a zsíron az apróra vágott hagymát megdinsztelem,
rászórom a fűszereket és annyi vizet öntök rá,
hogy meg ne égjen, míg a hús rákerül.
A húst viszonylag kis kockára vágom, beleteszem az alapba,
vízzel felöntöm és jó félig főzöm.
Ekkor kerül bele a répa és a petrezselyem gyökér,
majd ha az egész már majdnem készen van,
akkor mehet bele a hús méretére összevágott krumpli
-így főzöm készre, ha kell, ilyenkor ízesítem még.
Nálunk tészta soha nem kerül bele
(van, ahol csipetkével eszik).
Ez most téli főzés, de nyáron, ha tehetem/tehetjük,
kint főzzük bográcsban
-ha lehetne, minden ételt bográcsban főzetne velem
kicsiny családom 2/3-a! :)))


4 megjegyzés:

  1. De szép színe van, látszik rajta, hogy milyen jó kis tartalmas leves! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És a házam Ura már kérte is a hétre, hogy jó idő esetén bográcsban is kellene főznöm/főznünk valamit-mondjuk nem rossz ötlet.

      Törlés
  2. Hű, a bográcsban de finom is:)))

    VálaszTörlés