Oldalak

2018. október 28., vasárnap

Fűszeres szilvaszósz, vagy szilvacsatni

Piacokon (itt-ott) még mindig
fellelhető ez a csodás őszi gyümölcs,
így aztán nem volt kérdés, hogy
ezt a receptet is meg kell osztanom
a Nagyérdeművel
...ami késik, nem múlik alapon. 😉
Hozzávalók:
-2 kg szilvához (tiszta súly)
-3 fej lilahagyma
-kevés olaj
-4 gerezd fokhagyma
-1 csésze (2,5 dl) balzsamecet
-1 csésze barna nádcukor
-jó pár tekerésnyi színes bors
-fél kk őrölt gyömbér
-2 kk Sambal Oelek (ennek hiányában valamilyen csípős paprika krém, pl. Erős Pista)
-1 kk őrölt szegfűszeg
-2 kk őrölt fahéj
-1 kk só

A szilvát mosom, magozom és négy felé vágom.
A hagymát megfosztom a burkolatától, kis
kockára vágom és kevés olajon dinsztelni teszem
-félidőben hozzáadom a szeletelt fokhagymát is. 
Ezek után kerül bele a többi hozzávaló, így a
szilva, a balzsamecet, a cukor és a fűszerek.
Közepes lángon, nagyjából fél órát főzöm
-a szilva maradjon egyben, ugyanis sokkal szebb,
még látványra is a rusztikusra hagyott szósz.
Forrón teszem kiöntőben a sült (pl. kacsa) mellé!
Aztán hogy szósz ez, vagy csatni, azt mindenki
döntse el maga, a lényeg, hogy tökéletes
kiegészítője minden fajta száraz húsnak és valami
egészen frenetikus a kacsával! 😀

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése