...a nagy klasszikus
Idén úgy döntöttem, hogy nem fogom túlzásba
vinni a szilveszterre elkészített elemózsia mennyiségét,
de ennek (még :) el kellett készülnie
...és így megy ez minden éven!
Hozzávalók:
-egy szép darab, kb. 2-2,5 kg-os (a hentes által felszúrt) dagadóhoz
-6 zsemléről TÖLTELÉK
-fokhagyma
-csemege paprika, vagy Piros Arany
-só
-frissen darált bors
-kevés olaj
-csemege paprika, vagy Piros Arany
-só
-frissen darált bors
-kevés olaj
-5 dl húsleves
A receptről: ez szintén az a fajta étel,
aminek kezdő háziasszonyok is bátran
nekiállhatnak, ugyanis nem sok összetevős,
nem macerás, nem bonyolult, csak egy pár
szabályt kell betartani és siker is fogja
koronázni a tevékenységünket. ;)
Akkor jöjjön a sütés!
A dagadót még a hentesnél felszúratom,
egyrészt nem fogok itthon szórakozni vele,
másrészt a ház Ura még nem kötötte meg
rám a négyértékű háztartási baleset-biztosítást
...éles dolgokat csak óvatosan vehetek kézbe! :)))
Elkészítem a TÖLTELÉKET:
6 db friss zsemlét vízbe áztatok és kinyomkodom,
6 db friss zsemlét vízbe áztatok és kinyomkodom,
ehhez 2 nagyobb fej vöröshagymát apróra vágok, zsíron,
vagy olajon megdinsztelem, a tűzről levéve belekeverek
1 nagy csokor apróra vágott petrezselymet,
1 nagy csokor apróra vágott petrezselymet,
langyosra hűtöm az egészet, majd 6 egész tojást,
sót, borsot, ételízesítőt keverek a zsemléhez.
sót, borsot, ételízesítőt keverek a zsemléhez.
Hogy miért nem ízesítem jobban a húsba kerülő
tölteléket?
Csak azért nem, mert mellé hideg saláták
kerülnek tálalásra és azt szeretném, ha azok is
érvényesülnének.
A dagadót megtöltöm a töltelékkel-nem kell nagyon,
mert könnyen szétmegy a hús. Ha marad a töltelékből,
nyugodtan kanalazzuk a hús mellé, szépen meg fog
sülni vele együtt.
A dagadót tálba, vagy tepsibe fektetem, alá egy kis
húslevest öntök, a húst bekenem egy kis olajban
elkevert fokhagymával, paprikával, sóval, borssal
(alá pár szelet szalonnát vágok, de ez elmaradhat),
a tálat/tepsit lefedem és előmelegített sütőben,
180 fokon, nagyjából 2 óra alatt puhára párolom.
Ha szükséges, az elpárolgott folyadékot pótoljuk.
Ha teljesen átsült, a fedést leszedve róla szép
pirosra sütöm.
Köretnek sült krumpli, krumplipüré kerülhet mellé,
ehhez viszont
húslevest öntök, a húst bekenem egy kis olajban
elkevert fokhagymával, paprikával, sóval, borssal
(alá pár szelet szalonnát vágok, de ez elmaradhat),
a tálat/tepsit lefedem és előmelegített sütőben,
180 fokon, nagyjából 2 óra alatt puhára párolom.
Ha szükséges, az elpárolgott folyadékot pótoljuk.
Ha teljesen átsült, a fedést leszedve róla szép
pirosra sütöm.
Köretnek sült krumpli, krumplipüré kerülhet mellé,
ehhez viszont
HAGYMÁS, ECETES KRUMPLISALÁTA
és
TOJÁSOS VIRSLISALÁTA
készült...többek között.😉
És egy kis vendégváró díszítés...
és
TOJÁSOS VIRSLISALÁTA
készült...többek között.😉
És egy kis vendégváró díszítés...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése