Oldalak

2020. január 1., szerda

Olaszos lencseleves

 Itt vagyok, meg is érkeztem
és 2020-at írunk hirtelen!
😀
Hát, na...a tavalyi évem írásügyileg
egy csöppet karcsúbbra sikeredett, mint
azt gondoltam, cserébe olyan mozgalmas
évet tudhatok magam mögött, hogy csuda! 😀
Na, de félre a tréfával, itt vagyok (csak
remélni merem, hogy valamennyit leszek itt
is az éven😉) és hogy áldozzak (végre)
Thot oltárán
(meg hogy kövessem az újévi szokásomat),
hoztam egy aprószemes receptet, tudjátok, ez
nagyon kell az új év kezdetére (vagy az
óév lezárására 😉).

Hozzávalók:
-0,5 kg lencse
-40 dkg sonka (bármilyen, amit szeretünk)
-3 kisebb fej vöröshagyma
-3 nagy gerezd fokhagyma
-3 szál szárzeller
-0,5 kg koktélparadicsom (lehetőleg a burkolata nélkül)
-2 csokor sárgarépa (8-10 kisebb db)
-1 csokor petrezselyem gyökér (4-6 kisebb db)
-1 csokor petrezselyemzöld
-fél kis fej kelkáposzta (de ízlés szerint)
-3-4 db babérlevél
-só
-1 kk füstölt csemege paprika
-frissen darált bors
-ízvarázs és/vagy életízesítő (mea culpa, nagyon szeretem ;)
-1 tk őrölt kömény
-1 ek cukor (kell a paradicsom miatt és hogy telt legyen az íze a levesnek)
-olaj
-1 ek liszt

Kezdem azzal, hogy a sonkát (egyben) főni
teszem, ha jó félig megfőtt, hozzáöntöm az előző
este már beáztatott lencsét, majd a harapható
méretűre összevágott répát és petrezselyem
gyökeret (pont, mint a zöldséges bablevesnél),
a vékony metéltre vágott kelkáposztát és a
burkolatától megfosztott paradicsomot.
Azért mehet bele ilyenkor már minden, mert a
beáztatott lencsének nagyon kevés idő elég ahhoz,
hogy megfőjön.
Karalábé ebbe most nem került.
Amíg ez fő, nagyon kevés olajon dinsztelni teszem az
egészen apróra összevágott vöröshagymát, szárzellert
és fokhagymát-alacsony hőfokon, meg ne égjen!
 Ha megvan, hozzáöntöm a már bezöldségelt leveshez,
beízesítem az egészet és kis hőn hagyom összefőni.
A főzés vége előtt a sonkát kiveszem, összevágom
tetszőleges méretűre és visszateszem a levesbe.

Ismét pici olajat öntök kislábasba, ebbe liszt kerül és
rántást készítek a levesre-meg ne égjen ez se!
A rántást a fövő leveshez öntöm, ezzel addig főzöm,
amíg a liszt íz elfő (5-10 perc elég, alacsony hőfokon).
Kóstolni ilyenkor is kell, után-ízesíteni, ha szükséges,
majd tálalni! 😊
Ja, tálaláshoz tárkonyos ecet került még az asztalra,
ami nagyon jól illik az egész leveshez!
A fazék mérete most 7 literes volt.
Boldog új esztendőt kívánok még egyszer,
minden Olvasómnak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése