Oldalak

2020. június 22., hétfő

Olasz káposztaleves húsgombóccal

Ismét a Bükk szívéből, ismét egy
fantasztikus vacsora-élmény
...és annak megint csak a kopírja 
következik.
😀
Hozzávalók:
-fél kis fej lilakáposzta
-fél kis fej új kelkáposzta
-fél fej kínai kel
-1 nagy fej vöröshagyma
-1 nagy fej lilahagyma
-2-3 gerezd fokhagyma
-1 nagyobb fej karalábé
-2 nagy sárgarépa
-só
-frissen darált bors
-0,5 liter tejszín
-olívaolaj
-kevés vaj
-0,5 kilónyi készen kapható, nyers kolbász (ez így egyszerűbb)

Szóval Olasz káposztaleves húsgombóccal,
vagy éppen nélküle...a Királylánnyal
egyhangúlag a gombócos verziót szerettük
volna enni.
Nem volt csalódás, ahogy eddig még semmi
nem okozott ott csalódást.
Két nap nem telt el, ezt kellett főznöm, de ismét
szigorúan a lelkemre kötve, hogy ugyanolyan
lesz, mint amit ettünk...na! 😀

A leves egyik szépsége abban rejlik, hogy
mindegyik hozzávaló más formára van benne
összevágva, így nem egyhangú a történetünk
-a lilakáposztát nagyobb kockákra-, a kelkáposztát
vastagabb csíkokra-, a kínai kelt vékonyabb
csíkokra vágtam, míg a karalábét kis kockára-, a
sárgarépát vastag Julienne-szeletelővel aprítottam.
A párolási idő nem vett el nagyon sok időt,
ugyanis szerettem volna viszonylag még
roppanós állagúra hagyni minden hozzávalót.

 Szóval a hagymákat kis kockára összevágtam,
olajon megdinszteltem, a végefelé hozzádobtam
a vékonyra szeletelt fokhagymát is.
A felaprított zöldségeket az alapra dobtam
és kevés víz hozzáadásával roppanós állagúra
pároltam.
Tejszín és annyi víz kerül a fazékba, amennyi
levest szeretnénk, vagy amennyit kényelmesen
felvesznek a zöldségek (nem lett túl híg).
Kóstolni kell még, egyet főzni az egészen és
készen is van.

Amíg fő a levesünk, pár perc alatt ki is sülnek
az apró pici gombócok (ezért is veszek inkább
kész, nyers, jó fajta kolbászt, mert nincs vele
semmi macera😉).
Nagyon sok féle fűszer sem kell bele,
a só és a bors bőven elegendő kiegészítője
a finom zöldségeknek, aztán belekerül a tejszín,
amitől olyan lesz az egész leves, mint a bársony,
plusz a tálalásnál a levesbe kerülő, kevés olajon kisütött
apró kis kolbászgombócok is dobnak még
egyet az egészen.
A leves másik szépsége, hogy
nagyon selymes, nagyon lágy
ízvilág, kifejezetten
kiskecskéknek való eledel.
😍

2 megjegyzés:

  1. Különleges összetevők adják a még különlegesebb ízvilágot, ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés