Oldalak

2012. november 6., kedd

Káposztasavanyítás

...avagy, savanyúkáposzta
poczzok 2 után, szabadon!
😊
"Október vége, november eleje  felé a nyakunkba vesszük
a piacot, mert beindul a Szent Káposztasavanyítás ünnepe"
-csak hogy pontosan idézzem poczzok 2-t,
eme istenkirály műremek/remekmű papírra vetőjét
és kedvenc olvasnivalóim gazdáját.
Tapostam én eddig is káposztát, ami vagy jó lett, vagy nem
-de az biztos!😀
Tavaly ősszel megint ültem a Nagy Szent Világháló előtt
és bogarásztam, ki, hogy csinálja másképp, miket tesznek,
vagy nem tesznek bele az enyémhez képest,
mibe rakják el és utána hogyan bánnak vele.
Voltak évek, amikor két-három naponként lenyomkodtam,
utána már inkább gyártottam fából lenyomó deszkát 
+ szétszedtem a ház Urának a súlyzókészletét is
...szigorúan csak a nemes cél érdekében!
Csodálkozott is, honnan szereztem pont ilyen király nehezéket!?
😂
A receptet poczzok2 (Édesapja :) 40 kg káposztához írja
-arányosan változtattam.
Nekem eddig 25 literes műanyag hordóm volt,
ebbe 20 kiló gyalult káposztát tömtem és 30-40 db
káposzta levelet a közepébe.
Most annyi változott, hogy a ház Ura meglepett
egy 30 literes cseréphordóval;
ebbe 25 kiló fér úgy, hogy 25+25 db laput is közé tettem.
A káposztalevélre visszatérve: veszek a gyalultak mellé
3-4 nagy fej édes káposztát, a torzsáját kivágom,
lobogva fövő vízbe teszem és leszedegetem a lapukat;
eltenni pedig: 5 darabonként összetekerem és a hordó
1/3-a és 2/3-a után egy-egy sort ebből rakok; 
így nem csak szálas káposztánk lesz, hanem az is, amibe töltöm.
(1 fejből kb. 20 szép laput lehet leszedni-ami marad, abból
csináljunk káposztás cvekedlit!)
 És egy pár szót a savanyú káposztáról!
"A savanyú káposzta a tél olcsó C-vitamin-forrása.
A savanyú (más néven erjesztett) káposzta készítése hagyományosan
a betakarításkor megmaradt káposztafejek felhasználására szolgált.
Ez egy olyan hagyomány, amelyből régen az egész család kivette a részét.
Az erjesztett káposztának gyakorlatilag nincs is kalóriaértéke.
A savanyú káposztát legelőnyösebb nyersen fogyasztani
és a levét is meginni.
Étvágygerjesztő, kedvezően hat a bélmozgásra,
fontos szerepe van a normális bélműködés fenntartásában,
a székrekedés megelőzésében, kezelésében.
Leve enyhén hashajtó hatású, valamint gyorsíthatja
a gyomor- és nyombélfekély tüneteinek elmúlását,
elősegíti az egészséges gyomornyálkahártya fenntartását.
Hasznos, ha már gyermek- és tinédzserkortól kezdve
hetente két-három alkalommal fogyasztunk savanyú káposztát önmagában,
köretként, illetve savanyúságok alkotórészeként.
A káposzta a lactobacillus nevű erjesztő baktériumot tartalmazza,
mely az erjedéskor tejsavat szabadít fel.
A tejsav jót tesz a bélflórának.
A rákmegelőző enzimek, melyeket a káposztafélék
családjába tartozó zöldségek tartalmaznak, erjedés során nem sérülnek.
Ázsiában például savanyú káposztával gyógyították a madárinfluenzát.
A savanyú káposzta életerőt, energiát,  férfiasságot ad, nem csoda hát,
hogy ez a nagyon régi, hagyományos savanyúság ismét virágkorát éli." 
-idézet vége :)
Egy szó, mint száz, olyan kiválóra sikerült a tavalyi káposzta,
hogy most a ház Ura teljesen önállóan javasolta
az alapanyag-beszerzést.
Íme, nálam a hozzávalók:
-30 kg frissen, vékonyra gyalult káposzta- a fejek legyenek nehezek, tömött szerkezetűek, vékony levelűek és legyen téli, elálló fajta,
-1 kg só (3dkg / kiló)-NEM a jódozott, attól ugyanis bebarnul a zöldség
-1-1,5 kg hagyma vékonyra gyalulva-ki mennyire szereti,
-edényenként 1 csokor száraz kapor, az edény aljára- a piacon mindig árulnak,
-4-5 dkg (40-50 g) bors-ugyanis én borsosabban szeretem,
-5-6 db szépséges birsalma-aki a pikánsabb ízeket szereti (nem kell hámozni, csak kicsumázni és megmosva vékony szeletekre vágni),
-2 dkg (20 g) köménymag,
-6 db babérlevél,
(-1 db torma-tisztítva, ujjnyi vastagra vágva-fakultatív)
-pár db csöves paprika-nem kell 'megtörni', csak úgy simán beletenni,
+ a fejes káposzták összetekert levele.
Így készítem:
A káposztát (3 részletben - hely hiányában) gyerekkádba
teszem a hagyma harmadával, a só harmadával besózom
és állni hagyom egy fél órát, hogy annyira megpuhuljon a sótól,
hogy ne törjön, miközben az edénybe gyömöszölöm.
Mehet rá egy sor összegöngyölt lapulevél, fűszer csomag,
szeletelt birsalma, (torma) csöves paprikák.
Mivel mi nem szeretjük a káposzta közül a fűszereket kiturkálni,
ezért 6 db géz-csomagocskába osztom el és teszem
a káposzta rétegei közé-leginkább az összetekert lapuk közé/mellé,
így könnyebb is kibányászni.
A jelenet ismétlődik még kétszer.
Hagyjunk időt, hogy levet eresszen, mielőtt lezárjuk.
Ez idáig viszont elkövettem egy merényletet,
már az induláskor felöntöttem annyi felforralt,
lehűtött (így csírátlanított) vízzel,
amennyi 2-3 ujjnyira ellepte a káposztát
-a műanyag hordónál ez a cselekedet nagyon bevált.
DE, miután már kiforrt, nem szabad felönteni,
mert megpimpósodik!
Még nincs tele!
A lakásban tárolom a megtöltött hordót addig,
amíg beindul a történetünk, ez kb. 2 hét, utána rögvest megy a hűvösre;
egy-másfél hónap múlva kóstoljunk bele.
Ha kiszedünk majd belőle, mindig nyomkodjuk jól vissza,
hogy ne maradjon közte levegő, mert ez is a megromlásához vezet!
Ellentétben a műanyag hordóval, amiben súlyozni kellett,
hogy lé borítsa, a cserép hordónak a tető körül kell, hogy víz legyen !
De az mindig!
És hogy ez mennyiben más, mint a bolti?
Teljesen! De jó pozitívan teljesen!
Pont olyan, mint kicsi koromban a Dédszüleimnél,
mikor összegyűlt téli estéken a nagy család,
Öregnagyi krumplikkal tömte meg a sparhelt sütőjét,
Öregnagyapa kanyarított a házi sonkából egy jó darabot,
mellé egy kis szalonnát és házi ütött olajjal,
szálasra vágott hagymával, borssal, csemege
pirospaprikával  keverte össze a savanyú
káposztát hozzá- na, ez pont olyan!
😊
És hogy még egy idézettel éljek az 'ötletgazdától':  
"A bolti savanyú káposzták  nagyjából olyanok a fateréhoz képest,
mintha a dagadt Pistike a Kázijó szintetizátorával fellépne
a Rolling Stones előzenekaraként, vagy
a szomszéd kilencvenéves Zsazsa néni táncolná
a moszkvai Bolsojban a Hattyúk Tavát."
Ennyire más, most már érthető!? 
😀 😉 😍
Ui.: ne felejtsünk el egy nagy méretű lavórt alá tenni, mert
csúnya baleset tudja érni a szalagparkettát! :)))


2 megjegyzés: