Oldalak

2024. december 25., szerda

Katalán krém

Spanyol finomság következik, amely
az ellentétek egyik legjobb keveréke.
A krém lágy, mint a selyem, a rajta lévő
olvasztott karamella pedig roppan.
Elég jól hangzik, nem!?
Hozzávalók 8 db kistálkához:
-10 db tojássárgája
-2 liter tej
-2 db citrom, vagy 2 db narancs (amelyiket jobban szeretjük)
-5 dkg étkezési keményítő
-20 dkg kristály cukor
-2 fahéj rúd
-1 vanília rúd

+8 tk kristálycukor

A citromot, vagy narancsot alaposan megmosom
és a lehető legvékonyabban lehámozom a
héját...a fehér része ne kerüljön bele, mert az
keserű.

Ennél a receptnél nincs szükség a tojások
fehérjére, de ki ne dobjuk, használjuk fel
máshoz!
A tojások sárgáját a keményítővel, egy
habverő segítségével alaposan elkeverem.

A tejet egy serpenyőbe öntöm és a cukorral,
fahéjjal, kettévágott vanília rúddal, a citrom-,
vagy narancshéjjal együtt felforralom, majd
rögtön át is szűröm egy másik serpenyőbe.

A tojássárgás keveréket beleöntöm a tejbe
és folyamatos keverés közben, alacsony hőn,
hogy le ne égjen, sűrűsödésig
főzöm.

Ha ezzel is megvagyok, hőálló tálkákba
adagolom és kihűtöm.

Tálalás előtt közvetlenül mindegyik tálka
krémre 1-1 tk cukrot szórok és zsebsárkánnyal
ráolvasztom, karamellizálom (ez se égjen
meg, mert keserű lesz).
Egy nagyon finom vacsora kitűnő
lezárása lehet.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése