Oldalak

2025. augusztus 10., vasárnap

Csicseriborsó ropogós

 Azt tudtátok, hogy a csicseriborsót
népiesen bagolyborsónak is nevezik?
 
Hozzávalók:
-1 csicseriborsó konzerv (az egyszerűség kedvéért)
-olívaolaj
-só
-csemege paprika (por) és/vagy füstöl paprika por
-darált chili 
-fokhagymapor 
 
A csicseriborsót szűrőbe öntöm, leöblítem,
papírtörlővel leszárítom és lehetőleg az összes
héjat óvatosan ledörzsölöm. 
Tálba öntve kerül rá olívaolaj, csemege paprika,
chili por, vagy darált chili, só, fokhagymapor.
Ezt alaposan átkeverem, majd airfryerben, 180 fokon,
30 perc alatt megsütöm, félidőben összerázom.
Kiváló nassolnivaló lett belőle. 
 
És akkor egy kis okosság...
A csicseriborsó tartalmaz nagyjából 20%-ban fehérjét, 40%-ban szénhidrátot, B1- és B6-vitamint, valamint B9-vitamint, vagyis folátot. Ásványianyag-tartalma is kedvező, sok magnéziumot, vasat és cinket tartalmaz. Energiatartalma: 275 kcal (1152 kJ)/100 g.
Éretlen magjait a borsóhoz hasonlóan főzeléknek, levesnek, éretten főzeléknek, köretnek (saláta, püré) fogyasztják. Pörkölt csemegeként is igen kedvelt, mivel íze a dióéhoz hasonló. Magját hazánkban régebben a babhoz hasonlóan fogyasztották, pörkölve kávépótlónak használták. Egyes országokban, különösen a Közel- és Közép-Keleten valamint Indiában abraktakarmánynak is termesztik magas fehérjetartalma miatt. A csicseriborsó az egyik legelfogadottabb hüvelyes növény a biotermékek piacán. Egységnyi területről sokkal több fehérjét ad, mint az árpa, a zab, a kukorica, a köles vagy a bükköny. Jobb az emészthetősége és a biológiai értéke, mint a babé vagy a lencséé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése