Természetesen ebből is készült nagyjából annyi üveg,
mint a csalamádéból.
Ezt egy kicsit jobban variáltam, lett, amibe került
csípős paprika, egészben, lett, amelyikbe chili került,
darabolva, lett amibe került hullámosan szeletelt uborka
és sárgarépa, lett amelyikbe uborka egyáltalán nem is
került...az itinert a Királylány adta.
😀
Hozzávalók 1 adaghoz:
-3-3,5 kg nettó súlyú zöldség (amiket szeretünk), ezek nálam vegyesen
karfiol
sárgarépa
hagyma
berakni-, vagy kovászolni való uborka
csípős- és chili paprika
-babérlevél
-egész fekete bors
-mustármag
-2 liter víz
-3 dl 10 %-os ecet
-10 dkg cukor
-50 gr só (2 púpos ek)
-1 zacskó Haas Quittin uborka tartósító
Mindenféle méretű üvegbe, mindenféle összetételben
készült savanyúság...a Királylány diktált.
Ezzel pont annyira kevés a dolog, mint a csalamádéval.
Itt is alaposan megtisztítok mindent, mérek és darabolok
(vagy fordítva, mindegy).
Az első körben rétegezve került az alapanyag az üvegekbe,
ezek lettek a színesek, második körben uborka már nem
került az üvegekbe...ez is kérés volt.
Nekem mindenhogy gyönyörű látványt nyújt.
Savanyúság eltevésnél is felfelé kerekítem a tartósító
mennyiséget, inkább maradjon lé, mintsem, hogy kevés
legyen.
Egy kis segítség...ha tele van pakolva egy üveg,
a bele kerülő lé mennyisége nagyjából az üveg űrtartalmának
a fele, tehát 720 ml-es üveg esetében 3,5-3,7 dl.
Közben vizet forraltam (nagyon nagy fazékban😀), majd
ebbe belekerült a só, a cukor, az ecet és a tartósítószer.
Az előkészített üvegek mindegyikébe (mert ezekkel szeretjük)
kerül babérlevél (720 ml-es üvegbe 1 db, nagyobbakba több),
kevés egész bors és nagyjából egy fél kk mustármag.
A megpakolt üvegek tetejére leszorítót teszek (mindig),
ezzel elkerülöm, hogy a lé fölött úszkáljon bármi is és
megbarnuljon.
Az elkészült forró savanyúság lével felöntöm mindegyik
üveget (majdnem peremig), fedőt teszek rájuk és ezek is
pihennek addig, amíg kihűlnek és már el tudom pakolni
a helyükre.
Dunsztolni egyáltalán nem kell ezzel a lével.
Bármilyen zöldséggel rakhatunk el savanyúságot,
amit csak szeretünk és/vagy amiket a boltokban, piacon
(akinek kertje van, onnan) be tudunk szerezni,
határt csak a képzeletünk szabhat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése