...az egyszerűség és a gyorsaság jegyében
Most már tényleg elérkezett a sűrű,
krémes, melengető ételek, ezen belül is
az őszi-téli levesek ideje.
Hozzávalók kb. 4 liter leveshez:
-1 közepes fej karfiol
-2 nagyobb fej vöröshagyma
-6 közepes darab krumpli
-6 kisebb darab sárgarépa
-1 kis csokor petrezselyemzöld (vagy szárított)
-só
-frissen darált feketebors
-életízesítő, vagy ízvarázs
-2 púpos ek étkezési keményítő
-1 liter tej
-víz, amennyi szükséges még a sűrűség beállításához
Ez a leves most valamennyire maradékmentő
jelleggel készült el, ugyanis ismét savanyúság
eltevés volt kis konyhámban és maradt minden
hozzávalóból egy kevés, így viszont adott volt,
hogy mi lesz a hétvégi menü levese.
Jó, hogy maradt alapanyag, a leves valami
elképesztően finom...simogató, mint a bársony.
És akkor a recept.
2 nagy fej vöröshagymát félfőbe-, majd szálasra
vágok és kevés olajon dinsztelni kezdem.
Közben összevágom a sárgarépát és a krumplit,
a karfiol ugye már rózsákra van szedve, ezeket is
a hagymára dobom, majd pár percig az egészet
összepárolom.
Fűszerezem, ízesítem, felöntöm annyi vízzel,
amennyi kényelmesen ellepi a zöldségeket és
puhára főzöm.
Ezek után öntöm rá a tejet és a kevés vízben
elkevert keményítőt, majd amikor egyet forrt,
még annyi vizet, amilyen állagot el szeretnék
érni...most a kifejezetten őszi, sűrűbb állag
volt a cél.
Kóstolok és ízesítek még, aztán lehet is tálalni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése