A cékla az a zöldség, amit szinte felnőtt
fejjel szerettem meg, akkor és úgy, ahogy
én elkezdtem kísérletezni az elkészítésével.
Ugyanis ez a savanyúság az egyetlen, amit
nem voltam képes megenni, csak mert az
iskolai menzás étkezések alkalmával szó
szerint erőltette a napközis tanár, én pedig
hosszú évekig ki nem állhattam.
Azóta változott a helyzet, szinte minden
formában szeretem, a levét, levesben,
savanyúságban, nyersen, vagy éppen főve.
Hozzávalók:
-cékla, tetszőleges mennyiségben
-1 zacskó Haas Quittin uborka tartósítóhoz
-2 liter víz
-3 dl 10 %-os ecet
-10 dkg cukor
-50 gr só (2 púpos ek)
A tetszőleges mennyiséget azért írom, mert soha
nem tudom kiszámolni, hogy miből, mennyi
üveg lesz, ezért veszek, amennyit veszek, majd
miután megpakolom az üvegeket és kiszámolom
a rá való lé mennyiségét, adott a hozzávalók
mennyisége is.
A tartósítóról pedig annyit -de ezt is írtam már-, hogy
nekem így biztos az eltevés -sokba kerül az
alapanyag és túlságosan szeretjük a savanyúságokat
ahhoz, hogy kiöntözzem, ha megromlik.
Pont.
Az elkészítés nagyon egyszerű.
A céklát nagy fazékba teszem fel főni, héjával együtt,
sóval és egy nagyon pici ecettel.
Addig főzöm, amíg a kés már éppen belemegy;
jobban szeretjük, ha egy kicsit még ress.
Ha van annyi időm, akkor a vízben hagyom kihűlni,
ha nincs, akkor kiszedem belőle, ezek után pedig
kesztyűs kézzel bánok vele.
Meghámozom, tetszőleges méretűre és formájúra
felvágom, üvegekbe pakolom, leszorítót teszek
mindegyik tetejére és miután kiszámoltam
a rá kerülő lé mennyiségét, azt a leírás szerint
elkészítem, forrón az üvegek tartalmára öntöm,
lezárom és miután kihűltek, mehetnek a helyükre.
Ezzel e felöntőlével nem kell dunsztolni semmit.
Nagyjából két hét elteltével lehet fogyasztani.
Nagyon finom!
😊
És vannak még céklával készült
receptek a blogon!
A cékla (más néven céklarépa, ritkábban vörös répa)
régóta ismert salátanövény.
Ugyanennek az alfajnak egy másik változata
a MÁNGOLD.
A cékla gyógyászati hatása annak köszönhető,
hogy tele van antioxidánsokkal, amelyek a sejteket
külső szabadgyökök támadásától védik.
Gátolja a ráksejtek szaporodását, vérképző,
a sav-bázis egyensúlyt, a máj
anyagcsere-folyamatait
szabályozza.
Továbbá a céklalében megtalálható
tápanyagok
csökkenthetik a magas vérnyomást, javíthatják
az
állóképességet, illetve a máj működését is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése