Oldalak

2025. október 5., vasárnap

Csalamádé

Ismét eljött a savanyúságos időszak.
Annyira szeretjük ezeket is, hogy nincs mese,
készülnie kell bőven, hogy kitartson jó sokáig.
A mostani eltevésnél volt ám segítségem is, a
Királylány itthon tartózkodott
...és a jó részét Ő viszi majd haza magával.
Hozzávalók 1 adaghoz:
-3,5 kg megtisztított zöldséghez, ami jelen esetben (Nálunk)
   fejes káposzta
   kovászolni való uborka
   sárgarépa 
   karfiol és 
   vöröshagyma
-60 gr só (3 lapos ek)
-35 dkg cukor
-3 dl 10 %-os ecet
-1 csomag Haas Quittin csalamádé tartósító (ez a kedvencem)
A fenti mennyiség felszorzandó, attól függően, hogy mennyi zöldségünk van.
 
Jelen eltevésem (két hétvége alatt összesen) 32 kg nettó
súlyú alapanyag volt, ebből 14-15 kg volt a legyalult káposzta
mennyisége, 6 nagy fej karfiol apró rózsákra szedve került
bele, a többi vegyesen, érzésre, összesen 52 db 720 ml-es üveg.
Csalamádét azért is szeretek berakni, mert annyira nincs
sok dolog vele, annyira gyorsan össze lehet állítani és utána
lehet is hagyni pihenni egy éjszakára, hogy gyerekjáték
az elkészítése.
Szóval, a káposztáról leszedem a felső leveleket, az uborkát
nagyon alaposan, folyó víz alatt átdörzsölöm, majd a két
végét levágom, a répát meghámozom, a karfiolt megszabadítom
a levelektől, a hagymát megfosztom a burkolatától.
Megmérem mindegyik hozzávalót.
Második hétvége.
Mosok mindent, majd egy nagy alkalmatosságban
(gyerekkádban) legyalulom a káposztát, az uborkát, a hagymát,
a sárgarépát (egyforma vastagságúra) és apró, pici rózsákra
szedem a karfiolt.
 
A tartósító mennyiségét felfelé kerekítem, hogy kiadja
zacskónként. Kimérem a belevalókat (cukor, só, ecet), ezt
ráöntöm az előkészített zöldségekre és nagyon alaposan
összekeverem.
Mielőtt éjszakára pihenni hagynám, még egyszer alaposan
átkeverem.
 
Ekkor szoktam mosogatógépben elmosni az üvegeket és a
tetőket, így reggelre készen is állnak a berakásra.
Az egy éjszakányi pihenő alatt pontosan annyi levet fog
engedni az egész, amennyi kényelmesen ellepi majd az
üvegekben lévő csalamádét.
 
Tehát innen már csak az üvegekbe való adagolás van hátra
és a maradék lével való felöntés, amiket miután lezártam,
mehetnek is a kamra polcra.
Azt írtam már, hogy mifelénk ez igen szép látvány?
😊  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése