Oldalak

2025. november 8., szombat

Rasszolnyik

...avagy az orosz savanyú leves
Szinte minden nemzetnek van valamilyen
savanyú levese, mi pedig, mivel levesesek
vagyunk és szeretjük is az újdonságokat
(meg nézegetem is egy ideje ezt a receptet),
ezért most ennek jött el az ideje.
 
Hozzávalók:
-20 dkg csirkemellfilé
-2 közepes fej vöröshagyma 
-olaj  
-só
-frissen darált bors
-ételízesítő 
-2-3 babérlevél (opcionális, csak ha szeretjük az ízét)
 
-20 dkg gersli
-2 nagyobb krumpli 
-2 nagyobb sárgarépa
-6 db koktélparadicsom, vagy sűrített paradicsom
-2 nagy méretű savanyú uborka 
-2 dl a levéből, a savanyításhoz 
-2 dl tejföl 
 
 Ezt a levest a gersli (előző esti) beáztatásával kezdem,
ugyanis legalább 40 perc kell, hogy megpuhuljon.
Ezek után kezdek csak hozzá a továbbiakhoz.
 
Kevés olajon dinsztelni teszem a kicsire összevágott
vöröshagymát, majd erre dobom a szintén apróra
vágott csirkehúst és fehéredésig sütöm.
Erre kerül a beáztatott gersli, a darabolt sárgarépa,
krumpli, savanyú uborka, paradicsom, felöntöm annyi
vízzel, amennyi levest nagyjából szeretnék, fűszerezem,
beleöntöm az uborkalevet és kóstolok, hogy mennyi
az elég belőle.
Puhára főzök mindent, a végén is kóstolok,
majd tálalok.
A tejföl opcionális, de nagyon finom vele.
 
Miután próbakóstolást hajtattam végre a ház Urával,
mondtam Neki, hogy adok bőven időt, hogy elmondja, hogy
ízlett a leves. Este felhívott, hogy nagyon jó volt,
rakjam felfelé a blogra. Ez a gyorsaság tőle igen ritka,
ezért a recept is gyorsabban került fel, mint terveztem. 
😄 
 
Okosság
A rasszolnyik a középkor óta ismert orosz leves, a borscs és a
scsí mellett a harmadik legkedveltebb orosz levesnek számít.
A rasszolnyikot évszázadokon át a savanyú uborka levével
készítették, csupán a 20. században váltotta fel az uborkalevet
részben a citromlé.
Mint ilyen savanyú leves, közeli rokonságban van a szoljánkával.
A rasszolnyik eredetileg hús nélküli, vegetáriánus leves volt,
ma már ismert hússal készített változata is.
A rasszolnyik legalapvetőbb összetevője a savanyú uborka
és a krumpli és valamilyen kása
(hajdina, köles, árpagyöngy vagy gersli, esetleg rizs).
Tesznek bele ezen kívül semleges ízű zöldségnövényeket
(sárgarépa, gyökér) és a szokásos fűszernövényeket
(bors, babérlevél, kapor, tárkony stb.).
A nem vegetáriánus változataiban legtöbbször belsőségekkel
egészítik ki.
A szoljánkában használt kásának hagyományos jelentősége van.
A vegetáriánus szoljánkába hajdinakását, vagy rizst használnak,
a húsos szoljánkát leginkább köleskásával készítik,
a baromfihúshoz a gersli illik a legjobban.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése