Oldalak

2025. november 2., vasárnap

Savanyú mungóbabcsíra

És jöjjön még egy nagy kedvenc, amit a
SEOUL HOUSE KOREA-ban ettünk.
Ez a banchan* az egyik főétel
(Dwaeji Jokbal, azaz sertéscsülök koreai módra) 
kiegészítéseként került többek között az
asztalunkra és rendkívül finom volt ez is.
 
Hozzávalók:
-20 dkg mungóbabcsírához
-2 tk só
 
-2 ek rizsecet 
-2 ek cukor
-2 ek pirított szezámolaj (suree szezámolaj)
 
A hideg saláta elkészítéséhez a csírát forrásban
lévő, sós vízben 1 percig főzöm, majd azonnal
leszűröm, hideg vízben lehűtöm és alaposan
lecsepegtetem.
Ezek után kerül rá a cukor, az ecet és a szezámolaj,
amikkel alaposan összeforgatom.
Kiváló kiegészítő fogás.
 
*
A banchan
a koreai konyhaművészet alapvető részét képező apró, megosztott köretek gyűjtőneve, amelyeket a rizses étkezésekhez tálalnak. Ezek a kis tálkák lehetnek savanyúságok, párolt zöldségek, kimchi, sült ételek, tenger gyümölcsei, vagy húsételek és a céljuk, hogy kiegészítsék a főfogást, például a bulgogi-t vagy a bibimbap-ot. A banchant általában a főétel előtt tálalják fel és a legtöbb étkezésben elengedhetetlen részét képezik a leves és a rizs mellett.
 
És még egy kis okosság
A mungóbabcsíra egy Ázsiából származó, könnyen
emészthető és tápláló növény, amely gazdag fehérjében,
rostban, vitaminokban (pl. folsav) és ásványi
anyagokban (pl. vas, kálium, magnézium).
 Élettani hatásai közé tartozik a bélműködés javítása,
a méregtelenítés, a vér tisztítása, az immunrendszer
erősítése, a vércukorszint szabályozása és a könnyű
emésztés elősegítése.
Különösen ajánlott diétázóknak és gyakran használják
indiai, thai és kínai ételekhez, levesekhez, salátákhoz
és wok ételekhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése