A legrégebben -az emberiség történelmének kezdetein is-
gyűjtött
gyümölcsök közé tartozik, hiszen ősidők óta
Maradványait -egy sor más élelmet
szolgáltató növényével együtt-
megtalálták a svájci cölöpépítményekben
-az ott lakók étlapjának 25 gyümölcse között
a szeder is rendszeresen
szerepelt!
A szeder termelése csak a tüskétlen fajták
megjelenésével került előtérbe.
Az első tüskementes fajta létrehozása 1938-ra tehető
és Angliában nemesítették.
Magas a foszfor- és a vastartalma; fehérjét, zsírt, szénhidrátot,
szerves sót és rostot tartalmaz.
A termése C-vitaminban gazdag, ezért nyers fogyasztása
(gyümölcssalátákba, cukrozva, de cukor nélkül is)
kellemes, üdítő hatású.
Hűtve is nagyon finom!
Alkalmas még süteményekbe, gyümölcstortákba,
lekvár és zselé, de szörp és gyümölcsbor készítésére is.
Csak az éretteket érdemes leszedni, mert nem utóérő gyümölcs.
Szárított levelét gyógyteaként használják.
Ha a megmosott szedret leöntjük mézzel és tejszínnel,
botmixerrel kellemes italt készíthetünk belőle.*
Nálunk pedig (az első ijedelmek után),
egy pár napja terem, nem is keveset
(hála annak a csöpp esőnek, ami a napokban hullott! :)
egy pár napja terem, nem is keveset
(hála annak a csöpp esőnek, ami a napokban hullott! :)
És hogy mihez is lehet felhasználni a piskótán kívül?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése