2016. június 12., vasárnap

Kapros, tejfölös tökfőzelék

Hozzávalók:
-2 közepes méretű, zsenge főzőtök
-2 közepes vöröshagyma
-2 gerezd fokhagyma
-2 csokor friss kapor
-2 dl jó minőségű tejföl, kefir, vagy joghurt (ki, mit szeret jobban)
-olívaolaj és vaj (igazi :)
-4 dl zöldség-alaplé
-2 ek ételsűrítő
-só
-frissen darált bors
-negyed lime leve 
Az apróra vágott vöröshagymát olaj és vaj keverékén
-egy kis sóval- üvegesre dinsztelem, a végén
hozzáadom a felszeletelt fokhagymát (1 percre).
Eközben a tököt meghámozom, leöblítem, magtalanítom
és nagyobb lyukú reszelőn lereszelem-nagyon enyhén
besózom, többször átkeverem.
A hagymás alapra dobom az összevágott kaprot, ráöntöm
az alaplevet, majd a sóból kicsavart tököt és kb. 10 perc
alatt roppanósra főzöm-nem kell tovább,
 így pont kiváló állagú lesz a tök, mire a gázt elzárom majd!
Fél dl vízben elkeverem az ételsűrítőt, hozzákeverem
a tejfölt és az egészet a főzelékre öntöm
-1 percig elég főzni (ez nem lisztes sűrítés) és a legvégén
belefacsarni a lime levét.
Valami egészen csodás ízű-színű
finomság lett belőle-nagy kedvencek
nálunk a főzelékfélék! :)

2 megjegyzés:

  1. Idén még nem készült, de most nagyon ráhangoltál, Zsuzsám! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ma is ezt viszem magammal, nagyon szeretem. :)
      Egyéb iránt az egész eljárást lehet alkalmazni cukkinire, karalábéra is...azokat is nagyon szeretem. :)))

      Törlés