Oldalak

2021. október 22., péntek

Francia hagymaleves

Kívánságlistás volt ez a leves,
méghozzá a Nagylányé...mondtam
már, hogy jó ötletei szoktak lenni?
💖
Hozzávalók:
-4 nagy fej vörös hagyma
-2 nagy póréhagyma (fehér része)
-2 salotta hagyma
-2 lilahagyma
-1 fej fokhagyma
-vaj és kevés olaj
-frissen reszelt szerecsendió (nálunk viszonylag sok, legalább 10 tekerésnyi)
-2-3 szál friss, vagy 1 ek szárított kakukkfű
-2 dl tejszín (nem főző, hanem 30 %-os, cukrozatlan habtejszín)
-1-2 ek cukor (nem elírás)
-só
-frissen darált bors
-2-3 liter húsleves, vagy alaplé (a többi felöntőlé víz lesz)
+bagett, vagy toast kenyér és
-frissen lereszelt Emmentáli sajt, vagy éppen több féle, úgy még finomabb

A hagymákat megszabadítom minden külső
burkolatuktól, lemosom és előkészítem:
azaz, nagyon vékonyra felszeletelem az összeset.
Nagy méretű fazékban (nagyjából kétszer akkorában,
mint amennyi levest szándékozunk főzni)
-kevés olaj és vaj keverékén-, dinsztelni teszem az
összes hagymát, kis lángon alacsony fokozaton.
Szinte folyamatosan keverem, hogy le ne égjen,
majd amikor már összeesett kb. a felére, cukor kerül
rá, só, fűszerek, a húsleves (vagy levesalap), víz,
1,5 dl fehérbor (ha szeretjük...ha nem, akkor nem ;)
és készre párolom/főzöm.
A hagymák akár egy órát is eltölthetnek a gőzben,
sőt, nagyobb mennyiség esetén még többet is
-minél lassabban készül, annál finomabb lesz
(és minél több féléből, akkor is :).
 
Amikor teljesen puha a hagyma, felöntöm tejszínnel,
kóstolok, ízesítek és 1-2 perc múlva készen is van a
levesünk.
 
A sütőt előmelegítem 200 fokra, légkeveréssel,
vagy ha rendelkezünk mini grillsütővel és nem egy
hadseregnek készítjük éppen a sajtos toast-okat, akkor
azt izzítom csak be és megsütöm a jó sok sajttal
megszórt kenyérkéket.
 
Nagyon finom úgy is, ha a megsült sajtos falatkákat
a kész levesre tesszük.
Mennyország!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése