Oldalak

2018. július 11., szerda

Cukkini főzelék

A cukkini az egyik legváltozatosabban
felhasználható zöldségfélénk
...ez az egyik
-szigorúan csak az egyik- kedvencünk.
😍
Hozzávalók:
-2 nagy méretű cukkinihez
-2 nagyobb fej vöröshagyma
-2 nagy gerezd fokhagyma
-kb. 3 dl tejföl (jó minőségű, pl. Zott ;)
-1 nagy csokor friss (csodás illatú:) kapor
-kevés olaj
-só
-frissen darált bors
-1 tk csemege paprika
-1 ek ételsűrítő+kevés víz
-ecet

A cukkiniket megmosom, megszabadítom a
burkolatuktól és a magháztól, négybe vágom,
majd robotgéppel (nagyobb lyukú tárcsán)
lereszelem.
A vöröshagymát szintén pucolom, apróra vágom
és olajon, kevés só társaságában dinsztelni kezdem.
Amikor már opálos, hozzányomom a fokhagymát,
rádobom a cukkinit, kicsit sózom, borsozom
(majd miután már összeesett, igazítok még az ízén)
és saját levében roppanós állagig párolom.
Ekkor mehet bele a paprika, az apróra vágott kapor,
majd a tejföl, azután a kevés vízben elkevert
ételsűrítő (ezzel egyet forralok csak!),
legvégül -miután az áramot kikapcsoltam alatta, egy
evőkanálnyi ecet.
Nagggyon szeretjük! :)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"A cukkini a tök, a sárgadinnye és az uborka unokatestvére.
Latin-Amerikában (Guatemala, Mexikó) már több száz éve ettek cukkinit,
ami Kolumbusz Kristóffal került Európába, ahonnan azután a hódítók
(Portugália, Spanyolország) jóvoltából vált ismertté Európa-szerte.
A teljes növény ehető, beleérve a héját és a magjait is.
Persze bizonyos méret alatt érdemes csak szőröstül-bőröstül
enni a cukkinit, mert a nyáron kapható, tölteni való hatalmas
példányoknak túl kemény a héja és a magja is.
A mediterrán országokban inkább a sárgás, zsengébb típusú
cukkini gyakori.
Kifejezetten alacsony a kalóriatartalma
(10 dkg cukkiniben 15 kalória található),
egyáltalán nincs benne koleszterin, cserében viszont található
benne mangán, kálium, foszfor, A- és B-vitamin.
A cukkini segít karbantartani a szívünket és hatásosan küzd az
érelmeszesedés ellen.
Így nemcsak a zsenge ízét élvezhetjük, de a leszedett példányok után
újabb termések következnek.
Ha rajtahagyjuk és óriásira megnő, nem hoz sok termést.
A cukkinit – a tökhöz hasonlóan – nemcsak tölthetjük. 
Nagyon jó főzelék, párolva egy kis fokhagymával remek diétás köret,
salátában is megállja a helyét, levesnek is elkészíthető, egy botmixerrel
összesimítva, némi fűszerrel gazdagítva mártásnak sem utolsó.
Lecsó is jól lazítható, gazdagítható cukkinivel.
Ehető a cukkini virága is.
Legtöbb esetben egy kis fűszeres palacsintatésztába forgatva
sütik ki, de Mexikóban levest is készítenek belőle, míg az olaszoknál
töltik, rántják, illetve tésztára és rizottóba is kerülhet."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése