...attól függően, hogy kit kérdezünk
róla-Bandi bácsink szerint rózsa szilva, Ő
pedig mindegyik fánknak az ismerője. :)))
róla-Bandi bácsink szerint rózsa szilva, Ő
pedig mindegyik fánknak az ismerője. :)))
Hozzávalók:
-10 literes vödörnyi szilva (nem mértem a súlyát)
-1,7 literes befőttes üvegek (jelen esetben 5 db)
-2 csomag Dr Oetker befőtt tartósító
-3 liter víz
-1 kg cukor
-3 liter víz
-1 kg cukor
Nem raktam el a teljes leszedett mennyiséget
(kb. 3 üvegnyi mennyiséget kihagytam),
csak mert 2 éve vártam/vártunk arra, hogy ez a fa
újra teremjen...és 2 évvel ezelőtt is csak a végét
értük el a beérésnek (úgy költöztünk be :))).
Na, de most pótoltam a hiányt (vagyis annak pont
a felét, csak mert van még egy kék szilvafánk is :)
úgyhogy csak remélni merem, hogy télen fogják
díjazni ezt az eltevést is. :)
mennyország édesek a kicsikék. :)
a kimért cukrot és a befőtt tartósítót, ezt felforraltam,
majd kihűtöttem.
Ezek után lemajomkodtam a lehető legtöbb
gyümölcsöt a fáról, ezeket folyó víz alatt alaposan
átmostam, viszonylag szorosan üvegekbe rendeztem
és felöntöttem a lével (kb. 2 cm-t hagytam el az üveg
tetejétől).
Mivel a szilva még nem volt 100%-osan érett
(csak olyan 90%-osan :), ezért 90 fokon, 30 percig
dunsztoltam az automatában...majd kiderül.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Az egyik legolcsóbb nyári gyümölcs kétségkívül a szilva,
annak is egy bizonyos fajtája: a vitamindús ringlószilva.
annak is egy bizonyos fajtája: a vitamindús ringlószilva.
A sárga, piros vagy zöld termésű gömbölyű gyümölcs sokrétűen
felhasználható és nem utolsó sorban rendkívül ízletes.
felhasználható és nem utolsó sorban rendkívül ízletes.
Honnan?
Feltételezzük, hogy a ringló kis-ázsiai
eredetű. Elnevezéséhez
különböző legendák kapcsolódnak, melyek közül az egyik
legérdekesebb szerint a francia Reine Claude királynéról
nevezték el a gyümölcsöt, hogy kimutassák tiszteletüket.
Végleges „ringló” formáját – ugyancsak találgatások nyomán –
a német „Ringlotte” félrehallásából eredeztetjük.
különböző legendák kapcsolódnak, melyek közül az egyik
legérdekesebb szerint a francia Reine Claude királynéról
nevezték el a gyümölcsöt, hogy kimutassák tiszteletüket.
Végleges „ringló” formáját – ugyancsak találgatások nyomán –
a német „Ringlotte” félrehallásából eredeztetjük.
Csupa vitamin!
A ringlószilváról kevesen tudják, de az
élettani hatása is
kiváló és a benne található vitaminok és ásványi anyagok
sokat segíthetnek egészségünk megőrzésében.
kiváló és a benne található vitaminok és ásványi anyagok
sokat segíthetnek egészségünk megőrzésében.
A gyümölcs sok A- és B2-vitamint
tartalmaz, valamint
élelmi rostban gazdag. Ásványi anyagai közül a legfontosabb
a kálium, a kalcium, illetve a vas. C-vitamin tartalma erősíti
az immunrendszert, valamint elősegíti a vas felszívódását,
ezzel is akadályozva a vérszegénység kialakulását.
Egyes kutatások szerint hatásos lehet különböző
ízületi gyulladások megelőzésében is.
élelmi rostban gazdag. Ásványi anyagai közül a legfontosabb
a kálium, a kalcium, illetve a vas. C-vitamin tartalma erősíti
az immunrendszert, valamint elősegíti a vas felszívódását,
ezzel is akadályozva a vérszegénység kialakulását.
Egyes kutatások szerint hatásos lehet különböző
ízületi gyulladások megelőzésében is.
Fenntartja a sav-lúg egyensúlyt,
szabályozza
a keringési rendszert.
A szilva fogyasztása csökkenti a szív- és rákbetegségek kockázatát.
Tisztítja a vért, védi a szemet leépülés ellen.
a keringési rendszert.
A szilva fogyasztása csökkenti a szív- és rákbetegségek kockázatát.
Tisztítja a vért, védi a szemet leépülés ellen.
Antioxidáns fenoljai semlegesítik a szabadgyököket,
védik a sejtfalat. Hatásukra felgyorsul az anyagcsere,
fokozódik a zsírsejtek lebontása – vagyis kiváló fogyókúrás módszer.
A ringló megköti a fölösleges zsírt, így a szervezet nem raktározza el.
Az optimális eredmény eléréséhez napi 20 dkg szilva
fogyasztását ajánlják a hozzáértők.
védik a sejtfalat. Hatásukra felgyorsul az anyagcsere,
fokozódik a zsírsejtek lebontása – vagyis kiváló fogyókúrás módszer.
A ringló megköti a fölösleges zsírt, így a szervezet nem raktározza el.
Az optimális eredmény eléréséhez napi 20 dkg szilva
fogyasztását ajánlják a hozzáértők.
Felhasználás
A szilvának számtalan felhasználási módját ismerjük: befőttnek, lekvárnak
tehetjük el – ehhez az érettebb gyümölcs a legmegfelelőbb.
Szilvabor is készül belőle, mely alapja számtalan rövid italnak.
Tortát is készíthetünk belőle, illetve díszítőelemként is
használja a cukrászipar. Az aszalt szilva pedig egész évben
elérhető csemege az édességet kedvelőknek.
tehetjük el – ehhez az érettebb gyümölcs a legmegfelelőbb.
Szilvabor is készül belőle, mely alapja számtalan rövid italnak.
Tortát is készíthetünk belőle, illetve díszítőelemként is
használja a cukrászipar. Az aszalt szilva pedig egész évben
elérhető csemege az édességet kedvelőknek.
Ha ültetni akarunk
Ha esetleg szilvatermesztésre adjuk a fejünket, nem árt néhány
dolgot szem előtt tartanunk. A szilva és a ringlószilva meleg
helyen érzi jól magát. Kedveli az állandó napsütést,
de a mozgóárnyékot is elviseli. Talajban ennél kevésbé igényes:
ha nem agyagos talajba, vagy futóhomokba ültetjük,
meghálálja a törődést.
dolgot szem előtt tartanunk. A szilva és a ringlószilva meleg
helyen érzi jól magát. Kedveli az állandó napsütést,
de a mozgóárnyékot is elviseli. Talajban ennél kevésbé igényes:
ha nem agyagos talajba, vagy futóhomokba ültetjük,
meghálálja a törődést.
A ringlófákat októberben célszerű ültetni,
a talaj ekkor
elég meleg és nedves. Míg a fa kicsi, karózzuk, és öntözzük gyakran.
A későbbiekben minden évben terítsünk komposztot a fa törzse köré.
elég meleg és nedves. Míg a fa kicsi, karózzuk, és öntözzük gyakran.
A későbbiekben minden évben terítsünk komposztot a fa törzse köré.
A ringlófa 4-5 éves korában fordul termőre.
A gyümölcshozam
előre nem meghatározható: egyik évben
rengeteg gyümölcs terem, másik
évben mindössze egy kevés.
Ha nagyon sok a termés, mindenképp
ritkítanunk kell, így a
megmaradó szilvák egészségesebbek és nagyobbak
lesznek.
Valamint az ágaknak is könnyebbség, hiszen ha túl sok szilva
húzza, könnyen letörhet.
Nagyon finom! Nem fogsz benne csalódni. Én az ecetes szilvát kedvelem ebből. Ha maradt még a fán, akkor érdemes kipróbálni.
VálaszTörlésAzt tudom, hogy finom, azért is vártuk annyira, hogy 2 év után újra teremjen...de a fán nem maradt több, a darazsak ügyesebbek voltak! :)
Törlés