Nagyon szeretjük a halas ételeket és bár
a Királylánnyal leginkább a tengeri herkentyűk
a nagy kedvenceink, de szinte minden jöhet,
ami a vízből érkezik.
Valamikor régen, az egyik főzős csatornán
belefutottam egy nagyon jónak ígérkező
műsorba, ahol végül is tábort vertem egy időre,
mert hozzám nagyon közelálló ételek
készültek. Ez a mostani recept is egy ottani
el-, vagy átgondolás eredménye lett, főleg, hogy
közeledik a karácsony, ez pedig az ünnepi
asztalon is megállja a helyét.
Hozzávalók:
-1 kg burgonyához
-2 nagyobb fej vöröshagyma
-1 db babérlevél
-só
-1 üvegnyi ruszli
-4-6 db savanyú uborka
-1 kis üveg apró szemű kapribogyó
-1 csokor friss kapor, vagy friss snidling, amelyiket szeretjük, vagy ami van
-fél liternyi húsleves (de tökéletes lehet az is, ha a krumpli főzővizét ízesítjük be)
-1 ek magos mustár
-frissen őrölt fekete bors
-2 ek cukor
-2 ek 20 %-os ecet
A krumplit és a vöröshagymát megfosztom
a burkolatuktól és mindkettőt 3 mm vékonyra
szeletelem (Ikeás szeletelőm 3-as fokozata).
Ezt a babérlevéllel és sóval addig főzöm, amíg
a krumpli már puha, de nem megy még szét.
A levet leöntöm -óvatosan-, ne törjük nagyon
össze a krumplit, bár egy részénél
elkerülhetetlen.
A húslevest felmelegítem, ez lesz a saláta
alapja, ebbe kerülnek az ízesítők.
Ha valamilyen ünnepre szeretnénk az asztalra
tenni, akkor mindenképpen üvegtálba tegyük.
Innen már csak a rétegezés van hátra, mindenhová
kerüljön mindenből, nem keverem, nem töröm,
a végén a fűszeres lével leöntöm és hideg helyre
(de nem hűtőbe) teszem, hogy összeérjenek az ízek.
A ruszliról...ha kapok olyat, amin már nincs rajta
a hal bőre, akkor olyat veszek...ha kapok olyat.
(Na, ide most nevetős, vagy sírós fejet kellene tennem?)
Ugyanis a hal bőrét kizárólag úgy vagyok képes
megenni, ha nagyon finoman befűszerezve
és alaposan, roppanósra megsütve kerül elém.
Ebből a salátából annyit érdemes készíteni,
amennyi nagyjából el is fogy egyszerre, mert a
krumplinak nem igazán tesz jót a hosszú állás.
Tudom, hogy ez egy eléggé megosztó étel
(ha a ruszlit kihagyjuk, rögtön nem lesz az),
de nagyon finom kiegészítője lehet mondjuk
a hagyományos rántott húsnak, vagy sülteknek,
viszont mivel elég gazdag az összetevők sora,
önállóan is megállja a helyét az asztalon.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése