Oldalak

2024. november 24., vasárnap

Grízgaluskaleves

 
Hozzávalók a grízgaluskához:
-2 egész tojáshoz
-6 ek búzadara (gríz), se nem lapos, se nem púpos
-só
-1 kk sütőpor 

-szárnyas aprólék, most csirkeláb (a kaparó) és pulykanyak
-sárgarépa
-petrezselyemgyökér
-karfiol
-kelkáposzta
-vöröshagyma
-olaj
-csemege paprika
-frissen darált fekete bors

Az egész tojásokat habosra verem,
kanalanként hozzáadom a búzadarát,
a sót, legvégül a sütőport, majd az
egészet állni hagyom legalább egy
óráig.
Ha a masszánk a pihentetés után túl sűrű
lenne, egy kevéske vízzel lehet hígítani
...de nem lesz az.
Addig is főni teszem a szárnyas aprólékot,
ennek is idő kell.
Ha ezek már érezhetően puhulnak (belemegy a kés),
akkor kerülnek a levesbe a feldarabolt zöldségek
-a petrezselyemgyökér és sárgarépa karikázva,
a kelkáposzta félbe, majd cikkekre vágva a
torzsánál és a karfiol, nagy rózsákra szedve.
 
Egy nagy fej vöröshagymát félbe, majd szálasra
vágok, ezt egy kevés olajon dinsztelni teszem,
ha puha, egy teáskanálnyi csemege paprikát
hozzákeverek és a leveshez öntöm.
Ha minden megfőtt, kiszedem a kelkáposztát
és a karfiolt, hogy ne törjenek össze és ekkor
szaggatom a levesbe a grízgaluskát, most
teáskanállal, így is elég szép nagy galuskák
lesznek.
Jó közepes hőn kerülnek bele a fazékba főni,
ezeket a méretűeket 10 percig főzöm és csak
5 perc fövés után fordítom át őket, így már nem
törnek össze.
A végén minden kiszedett zöldséget visszapakolok
a levesbe és lehet is tálalni.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése