azaz, a fehér kimchi
A pek kimchi az erjesztéssel készülő koreai kimchi
egy változata, a név szó szerinti jelentése fehér kimchi,
mivel nem használnak hozzá csípős csilipaprikakrémet,
mint a hagyományos kimchihez.
Készítéséhez felhasználhatnak újhagymát, koreai körtét,
gesztenyét, jujubát, gyömbért, fokhagymát, retket és
leginkább chili szálakat.
Hozzávalók:
-2 közepes fej kínai kel
-1,5 csésze só
-8 csészényi víz (vagy amennyi ellepi)
-1 jégcsapretek (vékony Julienne-re vágva)
-fél piros kaliforniai paprika (opcionális, csak ha szeretjük)
-fél narancs színű kaliforniai paprika (opcionális, csak ha szeretjük)
-fél körte (finomra reszelve)
-4 szál újhagyma
-negyed csészényi fermentált, sózott garnéla
-1 ek halszósz
-2 ek áttört fokhagyma
-1 tk reszelt gyömbér
-csili szálak (én eddig METRO áruházban tudtam ilyenhez hozzájutni)
Amennyiben frissen fogyasztjuk, akkor nagyjából ennyi a hozzávalók sora,
viszont ha fermentálnánk, akkor kell még egy pár dolog:
-1 ek rizsliszt (ezt fél csészényi vízzel főzzük sűrű masszává)
-4 csésze víz
-2 tk só
A káposztát hosszában négyfelé vágom, besózom,
felöntöm vízzel és állni hagyom, amíg
roppanósról hajlékonyra nem puhul.
Ezután legalább egy vízben át kell mosni, hogy
ne legyen nagyon sós, majd alaposan le kell
csepegtetni, ez akár egy éjszakát is csepeghet.
A hozzávalókat összekeverem és a levelek közé kenem.
Frissen fogyasztjuk, nem fermentálom.
Zárható tetejű, leginkább üveg edénybe teszem el
a hűtőszekrénybe.
A pek kimchi, vagy fehér kimchi a mi savanyú
káposztánkra (akár fejes, akár szálas) hasonlít
a legjobban.
A fehér kimchi kiváló kísérője lehet
a nehezebb ételeknek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése