2014. február 8., szombat

Marhapörkölt

-csak mert (bár még február elején járunk)
szerintem az éven sem fogok lefogyni
úgysem egy dekát se, de ezt a párosítást
nem lehetett kihagyni! :)
Hozzávalók:
-1 kg marhahúshoz-most lábszár
-zsír-pár szelet mangalicaszalonnából kisütve
-2 fej vöröshagyma
-2-3 tk csemege paprika
-só, darált bors
-2 db paradicsom (héja nélkül, összeaprítva)
-1db paprika, és/vagy (csípős) Piros Arany
+2 "kapszli" Házias Pörköltalap (Mea culpa, mea culpa!!!), de nagyon jó tőle
és egy doboz gomba konzerv (opcionális, ez csak az én bolondériám-mert szeretem)
(csak elfelejtettem friss gombát venni) :) :) :)

A húst a fehér hártyáktól megszabadítom,
mosom, majd kisebb darabokra vágom.
A szalonnát kockára vágom, a zsírját (félig)kisütöm,
a hagymát szintén apróra vágom,
a szalonnára szórom, így fonnyasztom őket készre.
Egy deci vízzel felöntöm, ebbe kerülnek
a fűszerek, a paradicsom, majd a hús
-azért nem kell első körben több folyadék alá,
mert a hús is enged magából, meg aztán főzés közben
(csak mert -többek között- attól pörkölt a pörkölt),
miután elfő róla a lé, mindig egy picivel pótolni kell
(majd újra elfőzni és így tovább),
míg teljesen puha nem lesz!
Lassú tűzön, legalább 2 óra a főzési ideje
-a marhapörkölt nem egy félórás történet;
ha 2,5 órát fő, nem fog megsértődni!!! :)
És természetesen a savanyúság
(lét)kérdés nem kérdés! ;)))
Azt viszont megígérem, hogy a héten többet már nem főzök!
:D  :D  :D

2 megjegyzés:

  1. Szerintem ezt az ételt senki nem tudná kihagyni, kilók ide vagy oda! :) Nagyon guszta! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kilók leginkább ide, de nagyon szeretjük a marhahúst! :)))

      Törlés