...ÉÉÉÉÉS UBORKASALÁTÁVAL
Vannak olyan időszakok
-leginkább nyáron, nagy melegben-,
amikor egyáltalán nem kívánok
semmilyen húsos ételt, ilyenkor a
kánikula-ételekre helyeződik nagyobb
hangsúly, ez is egy pont ilyen
lehetőség lehet.
Hozzávalók...a sült töltelékhez:
-3 db zsemléhez
-kevés olaj
-1 közepes fej vöröshagyma
-1 kis csokor petrezselyemzöld
-3 db tojás
-só
-frissen őrölt fekete bors
-életízesítő
-fél csomag sütőpor
A sütőt előmelegítem 180 fokosra.
A zsemléket vízbe áztatom és alaposan
kinyomkodom.
Kevés olajon megdinsztelem az apróra
összevágott hagymát, majd amikor már
kikapcsoltam alóla a főzőlapot,
hozzákeverem az összevágott
petrezselyemzöldet, ennek ugyanis
elég ennyi.
Ezt a kinyomkodott zsemlékre öntöm,
hozzáadom a tojásokat, sózom, borsozom,
ízesítem, sütőport keverek hozzá
és összekeverem.
Ez a mennyiség egy kis tepsibe, vagy
őzgerincformába elegendő.
A sütőt légkeverésre kapcsolom és 25-30 perc
alatt megsütöm...tűpróba, de hűlés közben
még szilárdul a belseje.
egyébiránt itt is elolvasható.
...a tarhonyához:
-25 dkg tarhonya (szigorúan bolti, abból is kizárólag a Gyermelyi)
-kevés olaj
-só
-0,5 liter víz
Kevés olajon, közepes hőn, világos
barnára futtatom a tarhonyát, sózom
és felöntöm kétszer annyi forrásban
lévő vízzel.
2 percig forralom, majd lekapcsolom
a főzőlapot és fedő alatt hagyom
megpuhulni...néha átkeverem; gyönyörűen
fel fogja az összes vizet venni.
...a lecsóhoz:
-vöröshagyma (4 rész)
-paradicsom (2 rész)
-paprika (1 rész)
-só
-frissen őrölt feketebors (pici)
-olaj
Kis mennyiségű lecsót készítek, ez
ugyanis ízesítője lesz a tarhonyának,
nem kell, hogy ússzon benne.
Azért írok most csak arányokat, mert
mindenkinek a saját ízlése szerint készül
a lecsó. Nálam jóval több hagyma kerül bele,
mint paprika, így szeretjük, szóval
pont fordított az arány, az ajánlotthoz képest.
A hagymát félbe, majd szálasra vágom,
olajon dinsztelni kezdem, közben
a paradicsomot megfosztom a burkolatától,
nagyobb darabokra rávágom a hagymára,
majd végül a paprikát is...sózom, borsozom,
készre főzöm.
Mire ez készen lesz, addig a tarhonya is
megpuhul, ekkor össze is keverem a kettőt
(és már ekkor próbálom türtőztetni magam,
hogy ne egyem meg a nagyját.😉)
...az uborkasalátához:
-1 db kígyóuborkához (ez 2 főre való mennyiség)
-1 kk só
-1 iciri-piciri fej lilahagyma (vagy vörös...vagy fehér...vagy sonka...vagy amit szeretünk)
-1 ek cukor
-1 ek 10%-os ecet...víz nem kell hozzá
Ezek után már csak annyi dolgunk
van, hogy összerakjunk egy tálkányit
magunknak és elvonuljunk vele.
😊
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése