Oldalak

2025. február 16., vasárnap

Füstölt húsleves sztrapacskával

Vannak olyan régi receptek, amiket kötelességemnek
érzek megosztani az Olvasókkal,
(leginkább örökül hagyni a Királylányra💕)
mert hiszem és vallom,
hogy ezeket az ételeket nem szabad elfelejtenünk.
 
Erről még soha nem írtam, de amikor megszülettem,
a Szüleimen kívül igen nagy számmal éltek a Felmenőim,
szám szerint kilencen (Nagyszülők négyen, három
Dédnagymama, egy Dédnagyapa (Öregnagyapa),
egy Üknagymama, akihez jártunk a Dédnagymamámmal
(Öregnagyival), amikor óvodás voltam.
 
A Nagymamáim -anélkül, hogy bármelyikük is szakács
végzettséggel rendelkezett volna- olyan rendkívüli módon
tudtak főzni bármiből, bármit, hogy tanulhatott bárki tőlük.
Nem mellesleg számtalan falusi lagzit főztek ki együtt. 
Ebben igen jelentős alakító ereje volt egy világméretű
tragédiának, ugyanis mindketten a 2. világháborúban
és az utána következő ínséges időkben szültek gyerekeket
vezettek háztartást és próbáltak életben maradni.

Volt Kiktől ellesnem, volt Kiktől tanulnom.
Ez a recept az egyik Nagymamám viszonylag
gyakori főztje volt, amit nagyon szerettünk.
 
Miután kivételesen szép hosszúra sikerült a
bevezető, jöjjön a leveske.
Hozzávalók:
-1 nagyobb füstölt csülök és egy fél szál húsos, füstölt oldalas
-6 db sárgarépa
-3 db petrezselyemgyökér
-2 db vöröshagyma
-6 gerezd fokhagyma
-1 szép új zellergumó
-2 db kisebb karalábé
-1 kis fej kelkáposzta 
-1 nagy csokor petrezselyemzöld (a csutak)
-só (ezzel most óvatosan)
-szemes bors
-12 kisebb/közepes darab krumpli

A levesbetéthez, a sztrapacskához (merthogy ehhez a leveshez szinte kötelező ez a betét):
-1 kg krumplihoz
-kb. 6 ek liszt (a nokedli tésztánál sűrűbb legyen)
-1 tk só

Ez a leves, a hagyományos húslevesekhez képest
gyorsabban van készen, gyorsabban fő meg,
úgyhogy itt gyorsan is követik egymást az események.
 
A csülköt és az oldalast kettévágom, így teszem fel főni
és mivel ennek nincs keletkező habja, amint felforrt a víz,
befűszerezem és teszem is mellé a zöldségeket, a krumplit.
A sóval óvatosan, azt csak akkor tegyük hozzá,
ha már jó félig főtt minden.
Az összes főzési idő nagyjából 2 óra.
A levesben főtt krumplit nagyon szeretem frissen megfőtt
állapotában, de ez a füstölt levesben főtt annyira
finom lett, hogy hármat ettem meg magában, amíg
szétpakoltam mindent a levesből.
😊
 
Közben van idő elkészíteni a levesbetétet is.
A sztrapacskához a burkolatától megfosztom a krumplit,
a robotgép reszelő tárcsáján lereszelem, hozzákeverem
a lisztet és a sót, majd sós vízbe szaggatva kifőzöm.
Nem kell sokáig, ezt elég nagyjából addig, amíg
feljönnek a víz felszínére + 1 percig.
Ha megfőtt, leszűröm, hideg vízzel leöblítem
és mint a tésztát, ezt is külön kínálom a leves
mellé.
SZTRAPACSKA recept és leírás található még
1-2 helyen a blogon.

Utóirat: 10 literes fazékkal főztem, estére 1,5 liter leves maradt.
Hát, ennyi.
😀😉

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése