2012. szeptember 24., hétfő

Sült paradicsomszósz

...bazsalikommal és rozmaringgal.
A csodák csodája! 
A paradicsomszószok  Rolls-Royce-a!
Ezek után van úgy az ember lánya,
hogy nem akar többet boltit enni!
Ez az a variáció, ami egyaránt jó tésztákhoz, 
vagy tésztára és kiváló alap a pizzához.
(A LEGJOBB OLASZ PIZZATÉSZTA RECEPTJE 
itt megtalálható.)
Két variációt rakok:
az egyikből kevesebbet-nem azért, mert nem jó, 
hanem mert a másikból 
A SOKKAL TÖBBET rakom!
Már egy pár helyre adtam a receptjéből 
is és a szószból is...nem volt rá panasz! :)))
Hozzávalók:
-2 kg paradicsomhoz
-3 fej hagyma
-4 gerezd fokhagyma
-2-3 ek só
-2-3 ek nádcukor (nem olcsó, de lényegesen finomabb tőle)- ha nincs, jó a méz is!
-frissen őrölt fekete bors-ízlés szerint
-kb 1-2 dl olívaolaj-ebből NE az extra szüzet vegyük, annak túl erős ehhez az íze
-csemege füstölt paprika (ez opcionális, de rendkívül finom tőle)
-egy jó marék friss fűszer-na itt jön a kétféle recept-variációm:
     -bazsalikom és rozmaring (megveszem cserépben mindkettőt, majd miután levagdostam, a konyhaablakban nőhetnek újra;
     -petrezselyem-, zeller- és babérlevél -ebből van kevesebb üveggel, de a natúr paradicsomlevet ezekhez is használom.
Nagyméretű gáztepsivel indítok 
és többször "töltöm" azokat újra.
(Egy tepsibe ugyanis kb. 3 kiló paradicsom
fér el egyszerre.)
A paradicsomokat félbe vágom, tepsibe teszem, 
a fokhagymagerezdeket rászórom egészben,
a vöröshagymát szálasra vágva teszem rá,
só, bors, cukor és a zöldfűszerek kerülnek még rá
A "füstölt" arany :)
és az egészet meglocsolom olívaolajjal.
2017-es befőzésem
2012-es fotó
Előmelegített sütőben (légkeveréssel),
200 °C-on, másfél órát sütöm.
Maximálisan megéri a pepecselés!
Szinte csak a paradicsom héja marad.
Átpasszírozom, ezt is mindenképpen nagyobb lyukún,
majd még egyszer, tésztaszűrőn,
(csak mert nem szeretem a paradicsom héjat benne)
felfőzöm és üvegekbe töltöm.
Szép sűrű lett a paradicsomlé
Ebbe semmilyen tartósítószert nem teszek (eláll),
de töltés után fejre állítom őket 5 percre.
Száraz dunszt, kamra polc.
Slussz!
 :)))

Ui.: 2017-et írunk most, hogy újra ide írok.
Új fotókat töltöttem fel-aki régen (is) olvasott, az
tudhatja, mennyire jó gépem volt...eggyel feljebbi kép. :)))
A jelen eltevésem 10 kg
paradicsomból történt (vörös óriásból)
és a kétszeri passzírozás után 6 liter gyönyörűséges szószom lett. 
Maximális elégedettséggel ülök és zárom soraimat.
Jó befőzést kívánok! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése