Hát...ez most nem magyar és még csak nem is olasz,
ahogy azt szeretni szoktam. :)
Ez sushi...régen akarom már, most megvan.
És jó is lett, nagyon jó. :)
Ez az első általam elkészített sushi és azért
maki sushi, mert a tradicionális japán konyhában 5
különféle módon elkészített fajtáját különböztetik meg
-ez az egyik, a legegyszerűbb, a legelterjedtebb közülük. :)
Hozzávalók:-1 csomag Sushi Nori lap
-25 dkg sushi rizs
-só
-1 tubus wasabi paszta
-szójaszósz
-1 csomag surimi (ez az olcsóbb), vagy füstölt lazac, rákhús (ezek a drágábbak, de jóval finomabbak is)
-valamilyen roppanós töltelék, pl. uborka, paprika, újhagyma...ki, mit szeret és mit szeretne bele
-bambusz roló
És akkor a hozzávaló dolgok:
a rizsnek kifejezetten sushi rizsnek illik lenni
-ez való hozzá és ez (lesz) pont olyan ragacsos,
ami összefogja a történetünket.
-ez való hozzá és ez (lesz) pont olyan ragacsos,
ami összefogja a történetünket.
A másik a lazac, a surimi, különböző tenger gyümölcsei,
vagy éppen a rákhús
vagy éppen a rákhús
-ki melyiket szereti, mihez jut hozzá, de ha sokszor fogjuk
készíteni, úgyis ki fog alakulni a belevaló milyensége.
Aztán van még az algalap, a szójaszósz és a wasabi paszta
Aztán van még az algalap, a szójaszósz és a wasabi paszta
(amiért egyébként rajongok),
ja és a bambusz tányéralátét (amit én pont alátétnek nem
használnék, de ez én vagyok :)))
-ezzel még a kezdőknek is gyönyörűen fel lehet tekerni
a sushi tekercseket.
Az elkészítés pedig:
a rizst átmosom, majd másfélszeres mennyiségű vízben
(egy nagyon pici sóval) 5 percig nagy lángon főzöm,
a tűzről leveszem, fedőt teszek rá és kb. 15-20 percre
meg is feledkezek róla.
Igazából nem is, mert állás közben kétszer
keverem át favillával. :)
Ha készen van, hideg helyre teszem, hogy teljesen
kihűljön.
Az uborkát mosom és akkora darabot vágok belőle,
hogy egyben legyenek majd az uborka-csíkok.
A surimivel nincs sok munka, tulajdonképpen semmi,
csak ki kell csomagolni. :)
Az algalapot a bambuszrolóra teszem, erre kerül a rizs,
egy csík wasabi paszta
(ha nem bírjuk az erőset, kevesebb),
majd az uborka csíkok és a surimi.
Innentől már csak fel kell tekerni jó szorosan és
lehetőleg egyforma vastagságúra, úgy, hogy a lap
üres végét egy kevés vízzel megkenegetjük
-ebben sincs semmi ördöngősség.
Kis időre félre tesszük, majd vékony pengéjű és
nagyon éles késsel szeleteljük.
Ja, a 25 dkg rizshez csak 4 algalapot használtam fel.
(Most mit csináljak a maradékkal? :)))
A négy elkészült rúdból tányérra lehet tenni
kb. 45-50 darab falatnyi méretű sushit.
A mártogatáshoz pedig el ne felejtsük a
szójaszószt-elhagyhatatlan mellőle! ;)
A lényeg: ne bonyolítsuk túl!
Ennek pont az egyszerűségében rejlik
a nagyszerűsége!
használnék, de ez én vagyok :)))
-ezzel még a kezdőknek is gyönyörűen fel lehet tekerni
a sushi tekercseket.
Az elkészítés pedig:
a rizst átmosom, majd másfélszeres mennyiségű vízben
(egy nagyon pici sóval) 5 percig nagy lángon főzöm,
a tűzről leveszem, fedőt teszek rá és kb. 15-20 percre
meg is feledkezek róla.
Igazából nem is, mert állás közben kétszer
keverem át favillával. :)
Ha készen van, hideg helyre teszem, hogy teljesen
kihűljön.
Az uborkát mosom és akkora darabot vágok belőle,
hogy egyben legyenek majd az uborka-csíkok.
A surimivel nincs sok munka, tulajdonképpen semmi,
csak ki kell csomagolni. :)
Az algalapot a bambuszrolóra teszem, erre kerül a rizs,
egy csík wasabi paszta
(ha nem bírjuk az erőset, kevesebb),
majd az uborka csíkok és a surimi.
Innentől már csak fel kell tekerni jó szorosan és
lehetőleg egyforma vastagságúra, úgy, hogy a lap
üres végét egy kevés vízzel megkenegetjük
-ebben sincs semmi ördöngősség.
Kis időre félre tesszük, majd vékony pengéjű és
nagyon éles késsel szeleteljük.
Ja, a 25 dkg rizshez csak 4 algalapot használtam fel.
(Most mit csináljak a maradékkal? :)))
A négy elkészült rúdból tányérra lehet tenni
kb. 45-50 darab falatnyi méretű sushit.
A mártogatáshoz pedig el ne felejtsük a
szójaszószt-elhagyhatatlan mellőle! ;)
A lényeg: ne bonyolítsuk túl!
Ennek pont az egyszerűségében rejlik
a nagyszerűsége!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése