2018. május 9., szerda

Zöldspárga krémleves

A spárgavirágúak rendjének és a spárgafélék
családjának legismertebb és gazdaságilag
legjelentősebb képviselője a közönséges
spárga, amely élelmiszerként hasznosul
-más fajait dísznövényként termesztik.
Magyarországon általában két fajta kapható:
a zöld- és a fehér változat.
A spárga kalóriaszegény étel, nem tartalmaz
zsírt és koleszterint, viszont magas a
rosttartalma és enyhe vízhajtó hatású.
Nagyon finom és rendkívül egészséges! :)
Hozzávalók:
-1 kg zöld spárgához
-2 szál póréhagyma fehér része
-2 csomag újhagyma(a zöldével együtt ;)
-2-3 (nagyobb) gerezd fokhagyma
-2 liter csirke alaplé
-2 dl (rendes :) tejszín
-1 jó nagy evőkanálnyi vaj
-jó minőségű olívaolaj
-só
-frissen darált bors
-frissen facsart citrom leve (kezdjük egy féllel, aztán ízlés szerint adagolhatjuk)

és a tálaláshoz:
-friss eper, ízlés szerinti mennyiségben...most már lassan lehet ehető darabokat is kapni :)))
-FŰSZERES KENYÉRKOCKA (kruton)
-tökmagolaj 

A spárgák végét letöröm (ahol adja magát...és ne
sajnáljuk, mert a legvége fás, az nem igazán ehető)
és letöröm még a felső részét is
(azt is ott, ahol engedi-ezt félreteszem),
leöblítem, darabolom.
Kevés vaj és olívaolaj keverékén
megdinsztelem az apróra vágott hagymákat
és fokhagymát, fűszerezem, ízesítem, felöntöm levessel,
beledobom a spárgát és puhára főzöm.
Ezután beleengedem a botmixert, simára turmixolom,
hozzáöntöm a tejszínt, beleteszem a spárgák fejét is
és kb. 10 perc alatt készre főzöm a levest.
Mellé (vagyis inkább bele) kerülhet friss, feldarabolt
eper (már, ha szezonja van),
FŰSZERES KENYÉRKOCKA

és/vagy nagyon jó fajta tökmagolaj
...nagggyon finom lett. :) :) :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése