Oldalak

2018. május 3., csütörtök

Rakott cukkini

Csak sikerült újra ideérnem...szerintem
már én is azt hittem, hogy az idén t'án
nem is jövök. ;)))
Hozzávalók, a húsos részhez:
-1 kg darált sertéshúshoz (ami nyugodtan lehet darált szárnyashús is :)
-25 dkg U.B. rizs (2 csomag)
-3 közepes fej vöröshagyma
-6 gerezd fokhagyma (aki nem annyira szereti, tegyen kevesebbet ;)
-kevés libazsír (vagy kacsazsír, sertészsír, olaj... :)))
-só
-frissen darált bors
-csemege paprika
-pici őrölt kömény

ami nálam az értelmet jelenti:
-6 db közepes cukkini (amilyen méretűeket mostanában kapni lehet :)
-életízesítő

a felöntéshez:
-kb. fél liter tejföl
-2,5 dl tejszín (nem főző ;)
-4 egész tojás

alá-felé:
-kevés libazsír
-reszelt parmezán
-KENYÉRMORZSA

Kevés zsiradékon üvegesre dinsztelem az apróra
vágott vöröshagymát, majd hozzáteszem a
darált húst, így keverem/sütöm a hús kifehéredéséig.
Ezután öntöm hozzá a rizst és mindig csak annyi
vizet, amennyi éppen ellepi, addig, amíg
a rizs már érezhetően puhul...ekkor elzárom
a gázt tüzet áramot alatta és fedő alatt hagyom,
hogy a rizs teljesen megpuhuljon. :)

A cukkiniket alaposan megsúrolom, héjastól
felszeletelem, olyan ujjnyi vastagra, nagyon
óvatosan (ahogy pakolom sorba a tálba)
megszórom életízesítővel. Ezt így hagyom
kb. 15 percig, hogy az jól járja át, majd amikor elkezdem
a rétegezést, alaposan lerázom a kicsapódott vizet
a cukkinikről.
Amíg a cukkinik ízesítődnek, addig kikeverem
az öntetet; ebbe sót már nem teszek!
Gáztepsinyi mennyiség lesz ennyiből-libazsírral
egy kicsit kikenem a tepsit, megszórom
és elkezdem a rétegezést: alulra kerül a cukkinik
fele, erre a rizses hús, majd a cukkinik másik fele,
egy kevés (vagy nem is annyira ;) reszelt
parmezán *, majd az öntet és jó sok morzsa. :)
*mivel a parmezánt nem mindenki szereti (nagy kár értük :))),
természetesen bármilyen más fajta sajt is kerülhet rá
A sütőt előmelegítem 180 fokra és 30 perc alatt
-légkeveréssel- barnulásig sütöm.
Ennyi idő alatt a cukkini pont harapható állagig
fog megsülni, de ha a gázt elzárjuk alóla és egy kicsit
állni hagyjuk még, tökéletes állagúra fog puhulni az is!
(És még szeletelni is szebben lehet majd.)
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése