Oldalak

2019. január 6., vasárnap

Fehérboros, fokhagymás feketekagyló

És ezennel meg is nyitom a 2019-es
(konyhai) esztendőnket.
Hagyománnyá kezd ugyanis válni
nálam, hogy valami új, valami
különleges recepttel kezdem, kezdjük
az új évet.
Ez a jelenlegi az egyik legnagyobb kedvencem
(bocsánat, kedvencünk, a Királylánnyal :)
egy bizonyos helyen (a Bükk szívében :),
úgyhogy adva volt, mi is kerüljön idén elsőként
a blogra.
Hozzávalók 2-3 főre:
-1 kg feketekagylóhoz
-25 dkg Barilla Spagetti
-2,5 dkg vaj (rendes :)
-kevés olívaolaj
-6-8 nagyobb gerezd fokhagyma (de egyén és méret függő a dolog :)
-kevés csili paprika, a magok nélkül (ez opcionális)
-1 dl fehérbor (jó minőségű)
-só
-fehér bors
-1 csokor friss petrezselyem
-2 maréknyi koktélparadicsom
-friss citrom, nagy mennyiségben :)

Ha tészta nélkül, mondjuk pizzakenyérrel, bagettel,
vagy gyökérkenyérrel fogjuk tálalni, akkor leginkább
1 főre elegendő az 1 kg kagyló...ha szeretjük
a kagylót...márpedig mi szeretjük! ;)

És akkor az elkészítése: a tésztát kifőzöm, olyan
sós vízben...de ezt már tudjátok. ;)
(Az eredeti receptem Vermicelli tésztát ír a kagylóhoz,
de ha ehhez a fajtához nem jutunk hozzá, akkor Spagettivel,
vagy Bucatinivel is elkészíthetjük...nem fog a kagyló
megsértődni...én sem!:)))
A kagylókat alaposan megtakarítom-a szakállakat
letépkedem, majd folyó víz alatt lesúrolom
a homokot és az esetlegesen még rátapadt holmikat. :)
Amelyik eközben kinyílik, azt kidobom
-itt nincs helye kegyelemnek! :)
Nagy lábasban (mert kell neki a hely) egy kis vaj
és olívaolaj kíséretében dinsztelni kezdem a
felszeletelt fokhagymát,
Természetesen az új vasedényben készült. :)
beledobom a kettévágott koktélparadicsomokat,
felöntöm borral,

megszórom az összeaprított petrezselyem szárával,
sózom (csak kevéssel, mert a kagylóból sós lé
fog kikerülni), fehér bors kerül rá, esetleg egy kevés
csípős paprika is belekerülhet, apróra vágva,
majd beleteszem a kagylókat és fedő alatt,
viszonylag nagy lángon, 6-7 perc alatt készre párolom.
Nekem még ez is szép látvány. :)
Amelyik viszont itt még zárva van, az is kidobásra
van ítélve...kegyetlen hely tud lenni a konyha! :)))
A kifőtt tésztát óvatosan összeforgatom a kész
kagylóval, rányomom egy citrom levét, megszórom az
apróra vágott petrezselyem zölddel és forrón,
citromgerezdekkel tálalom.
Még valami...2019-et írunk! 
Boldog új esztendőt kívánok még
egyszer, minden Olvasómnak! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése